TUŽITELJSTVO ZAVLAČI ISTRAGU O AGROKORU? Bez ovog dokumenta ne može se podignuti optužnica

FOTO: Zagreb.info

Istraga u slučaju Agrokor danas je trebala biti privedena kraju, no njezin ključni element još nije dovršen, javlja N1. Bez financijsko-knjigovodstvenog vještačenja papira iz koncerna nemoguće ju je završiti.

“Istraga danas sasvim sigurno neće biti završena. Bilo je predviđeno da može trajati najdulje godinu i pol dana, odnosno da završi s današnjim danom, ali s obzirom na to da ključna stvar, financijsko-knjigovodstveno vještačenje, nije dovršeno, neće biti dovršena ni istraga” rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića. 

Prošlo je 18 mjeseci od njezina početka i još se ne zna kada bi mogla biti podignuta optužnica.

“U smislu odredbi Zakona o kaznenom postupku, ako istraga nije dovršena u predviđenom roku, za Državno odvjetništvo neće nastupiti štetne posljedice. Obrana može pisati prigovor sucu istrage na trajanje istrage, ali s obzirom na složenost tog postupka, pitanje je koliko je to oportuno raditi”, rekao je Olujić te dodao da on sa svojim zahtjevom ne želi solirati te da može pretpostaviti kakav bi bio odgovor suca istrage u slučaju podnošenja prigovora.

Na pitanje očekuje li podizanje optužnice protiv svoga klijenta, Olujić je rekao da to ne očekuje. “U daljnjem tijeku istrage podizanje optužnica i sve ostalo ovisit će o rezultatima vještačenja. Za nas je kao obranu otpočetka sporno to što je vještačenje povjereno stranom trgovačkom društvu. Spekulirati kakvi će biti njegovi rezultati, bilo bi neozbiljno, a ne znamo ni kad će ono biti dovršeno.”

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković kaže da se prvi put na ovakav način probijaju rokovi od izmjena ZKP-a.

“Nužno je odrediti neke termine kojih se svi moraju držati. Jedan od osnovnih razloga za izmjenu starog zakona je da se definiranjem rokova onemogući da netko bude godinama pod istragom… Ne može se zaposliti na novom radnom mjestu, funkcionirati normalno. Prvi put nakon izmjene ZKP-a našli smo se u situaciji da istraga nije završena. 18 mjeseci će proteći, obrana ima jednu mogućnost obratiti se sucu istrage i zatražti da se postupak obustavi. Mogu unaprijed reći da taj zahtjev neće biti prihvaćen. Koliko će to trajati, ne znamo. Izašli smo iz zone rokova i to može trajati unedogled”, rekla je Sloković.


Komentari