TURIZAM PATI! U Hrvatskoj 15 puta manje turista: Ovih pet gradova i dalje najposjećeniji

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Advent u Zagrebu djelomično je otkazan, pa tako, kako javlja Hina, u Hrvatskoj trenutačno boravi oko deset tisuća turista. S obzirom na okolnosti pandemije i ograničenja u međunarodnim putovanjima u prosincu se za sada, smatra direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ne očekuje značajniji turistički promet.

Ipak neki hoteli, kampovi i objekti u domaćinstvu će raditi, a od ukupno oko deset tisuća turista u zemlji, približno šest tisuća je stranih, a najviše ih boravi u objektima u domaćinstvu i hotelima.

FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

“Najviše turista trenutno je u Zagrebu, na Viru, u Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli”, napominje Staničić. Prema podacima iz sustava eVisitor od početka ove godine do kraja studenoga u Hrvatskoj je registrirano boravilo 7,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 54 milijuna noćenja, što je 50 posto od rezultata u istom razdoblju 2019. godine.

Kad rezultate usporedimo s prošlom godinom možemo zaključiti kako turizam, barem što se tiče onog nakon ljetnih mjeseci, pati. Naime, od 29.11.2019. do 07.01.2020. bilo je ostvareno 160.917 dolazaka i 308.787 noćenja.

“Advent u Zagrebu je najuspješnija zagrebačka turistička manifestacija i izuzetno sam zadovoljna odličnim rezultatima. Posebno raduje da su pojedina tržišta, poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije, na kojima je TZGZ provodio ciljane online i offline marketinške kampanje, ostvarila porast veći od 15 posto”, izjavila je prošle godine direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.


Komentari