TRUJE I UBIJA ‘Trovanja je puno više nego što se zna, ne igrajte se s grijanjem’

FOTO:VLADO KOS -POK-

Dani nas dijele od početka nove sezone grijanja, a nažalost svaka sa sobom odnese i ljudske živote. U veljači ove godine za dlaku je smrt izbjegla i poznata TV voditeljica Nikolina Pišek, naime ona i kći završile su u bolnici zbog curenja plina iz bojlera. Nema zime koju ne obilježi smrt uzrokovana trovanjem plinovima usred grijanja upozorava Dejan Lončarić iz grupacije dimnjačara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nikolina Ristović (Foto: Marko Miscevic / Cropix

Tihi ubojica -prošle sezone četvero poginulih od ugljičnog monoksida, trovanja na svakom koraku

Lončarić kaže kako su prošle sezone bila četiri smrtna slučaja trovanjem ugljičnim monoksidom. “Na području koje naša služba pokriva bile su dvije smrti u zimi 2021. godine i uzrokovane su isključivo starim trošilima odnosno kombi bojlerom koji je bio postavljen neadekvatno, neodržavan i došlo je do povrata dimnih plinova ” upozorava.
No jako puno ima trovanja bez smrtnog slučaja, a kad dimnjačari dolaze raditi izmjere razine ugljičnog monoksida u prostoru vrlo često dobiju negativne rezultate odnosno količine ugljičnog monoksida koje uzrokuju trovanje kaže nam predstavnik dimnjačara. ” Često se ljudi znaju žaliti da ih boli glava pa onda idu na pretrage, sumnjaju na neke bolesti, a onda se ustanovi da se ta osoba konstantno truje ugljičnim monoksidom zbog problema s uređajem za loženje koje sam ranije naveo. Puno veći broj trovanja ima nego što je stvarno iskazano . Nažalost nema evidencije trovanja ni smrtnih slučajeva, nema registra “rekao je.

Foto: Ida Prester Facebook

Stari bojleri su opasnost po život – servis čuva glavu

“Kad su u pitanju bojleri stari 15, 20, 25 godina treba ugraditi jedan detektor za ugljični monoksid u prostor gdje je taj bojler postavljen odnosno u susjedne prostore. Nikako ne koristiti nape, ventilatore niti bilo kakve uređaje koji prisilno odvode kisik iz prostora jer to može uzrokovati smrt. Kod atmosferskog bojlera je bitno da stalno imate dovod svježeg zraka. To se može raditi na više načina, jedan je da imate otvoren prozor ako je bojler u kupaonici. Nemojte nikako da vrata kupaonice budu zatvorena pogotovo ako je postavljena PVC stolarija, tu dolazi do problema, tu dolazi do trovanja. To se još može odraditi s otvorima na vratima” savjetuje dimnjačar Lončarić.

Ističe kako je najčešći uzrok smrtnih slučajeva ili neodržavan uređaj za loženje ili loše održavan od strane samoprozvanih servisera. “Održavanje dajte ovlaštenom serviseru i održavanje dimnjaka dimnjačaru koji je zato ovlašten i kvalitetan. Za servis starih kombi bojlera nikad nije kasno i može se odraditi i ako se s grijanjem već počelo. Ako su peći ili grijalice u pitanju onda prije početka grijanja obavezno treba odraditi i servise uređaja za loženje i kontrolu dimnjaka” poručuje.

Kod grijanja na drva redovna mjesečna kontrola dimnjaka spašava živote

“Naša je preporuka da zovete dimnjačara ili ovlaštenu osobu za održavanje vaših dimnjaka kada je u pitanju kruto gorivo barem jednom na mjesec tijekom ložišne sezone. Ako je u pitanju sječka ili biomasa gdje isto postoje ti kotlovi na biomasu tu treba voditi računa da se ti dimnjaci barem čiste svaki mjesec. Kada su u pitanju peći na pelete podrazumijeva se da dimnjaci trebaju biti već pripremljeni za to, da ne budu peći priključnene na stare zidane dimnjake ili na dimnjake koji nisu za tu namjenu” objašnjava šef dimnjačara pri gospodarskoj komori.

Kaže kako treba psebno obratiti pozornost na starije, zidane dimnjake od pune opeke u višestambenim zgradama, takozvane šum dimnjake. Oni su, ističe, obzirom na vrijeme gradnje i na “habanje” koje je bilo do sada sigurno već u dosta problematičnom stanju i na njih treba obratit veću pozornost.


Komentari