TRUDNICA NA ZARAZNOJ BORI SE ZA ŽIVOT Dobila najteži oblik oboljenja u COVID-u, pluća praktično nestaju, helikopterom prebačena iz Sarajeva

Foto: Avaz

Trudnica je iz sarajevske bolnice jučer hitno prebačena u Zagreb. Riječ je u trudnici u 21. tjednu trudnoće koja je oboljela od teškog ARDS-a (respiratornog distres sindroma), prenosi Index. U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prebačena radi neophodnog tretmana na ECMO uređaju. Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je osigurao plaćanje, priopćeno je iz ove ustanove.

Primljena u Zaraznu na intenzivnu Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu u intenzivnu njegu bolnice “Fran Mihaljević” u Zagrebu. “Ponosan sam na Opću bolnicu Sarajevo, na rad svih zaposlenika i na veliki broj prijatelja koje smo stekli radeći predano svoj posao”, kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice. “Moja posebna zahvalnost ide našim zaposlenicima prim. dr. Marini Juroš-Zovko, dr. Stoji Erić, prim. dr. Elmi Vukotić, dr. Aneli Šubo, prim. dr. Ednanu Drljeviću i medicinskim tehničarima Mahiru Pekiću i Anelu Šljivi, pulmologinji Aidi Mujaković, anesteziolozima Ivanu Keseru i Denisu Imamoviću, anesteziolozima Edinu i Nedimu, koji su uradili sve da se pomogne kritično oboljeloj trudnici i da se realizira ovaj veliki ljudski čin”, dodao je.

Kako prenosi Avaz , dr. Gavrankapetanović objasnio je da je pacijentica, 1989. godište, primljena na hospitalizaciju 9. listopada 2021. godine s obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za vanmaternični život, 19/20 nedjelja gestacije. ”Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća, koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je izmještena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje COVID-19, i dalje pogoršavalo. Veliki napori od strane osoblja su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95 posto, i zbog pacijentice i zbog ploda, a imali smo stalne konzultacije i nadzor ploda od strane ginekologa”, objasnio je.

Iz sata u sat, govori, svim učinjenim naporima upala pluća je progredirala i stanje se kompliciralo. ”I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u COVID-19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom. Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog najcrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege s Kliničkog centra u Sarajevu, Banja Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo. Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta” priča dr. Gavrankapetanović. Inače ECMO je aparat koji zamjenjuje funkciju pluća i srca dok se oni oporavljaju, to jeste radi umjesto njih.

”Koristi se ponekad za liječenje ovakvih najkritičnijih bolesnika, uspjeh liječenja ovom metodom je individualan. Međutim, mi smo imali stalno na umu da imamo majku i bebu na odgovornost i odlučili smo se na jedino što je nam je bilo moguće u tom trenutku. Kolege iz Zagreba, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” su nam bili od velike pomoći, prihvatili su našu trudnicu i mi smo beskrajno zahvalni svima koji pomažu našoj trudnici i nama da se borimo. Ne znamo kakav će ishod biti, molimo se da bude najsretniji, borimo se stalno za sve naše pacijente, nekada ne uspijemo, ali znamo da smo učinili sve što je bilo u našoj moći. Borimo se i dalje za život i to je naša misija i opredjeljenje” kazao je.


Komentari