Trogodišnji dječak Marko treba pomoć: Ako imate krvnu grupu 0, provjerite gdje i kako mu možete pomoći

Vađenje krvi, ilustrativna fotografija (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Proteklih dana društvenim mrežama se širi apel roditelja malenog Marka koji se trenutno nalazi u Klaićevoj zbog akutne mijeloične leukemije, podtip M5. Naime, trogodišnji dječak boravi na Zavodu za hematologiju u Klaićevoj, a potrebni su mu trombociti kojih, trenutno nedostaje.

Dječakov otac, Marin, objavio je post na Facebooku u grupu Zakaj volim Zagreb s molbom građanima Zagreba da daju krv ako imaju krvnu grupu 0 – s napomenom da se izdvoje trombociti, koji su njegovom sinu potrebni kako ne bi prokrvario.

Transfuzije krvi sastavni su dio liječenja oboljelih od ove bolesti, a trombocita, koji su im potrebni, trenutno nedostaje, napisao je Marin Šimunović.

Apel je na svojim Facebook stranicama objavila i Udruga darivatelja krvi, a njihova objava je izazvala lavinu reakcija.

Kada bismo mogli u jednoj objavi obuhvatiti količinu plemenitosti koja je danas zahvatila ovu stranicu, ne bismo uspjeli to učiniti, jer nema tih riječima kojima bismo mogli dovoljno se zahvaliti i nakloniti svim javnim i privatnim porukama dobrote koje smo zaprimili.

Od majki koje doje, a željele bi dati krv, do osoba koje bi ‘iz ovih stopa’ krenule iz Njemačke ili Švicarske, Šibenika, Splita, Međimurja, a bilo je tu i Slovenaca koji bi sutra krenuli iz Maribora..osoba koje i same boluju ali žele pomoći..što reći..srce je veliko kao kuća..i veće od toga..

U ime obitelji oboljelog mališana ali i naše, zahvaljujemo svima koji su se zainteresirali za ovaj slučaj i izrazili spremnost dati dio sebe za spas dječjeg života.

Molimo sve one koji imaju navedenu krvnu grupu da se jave svakim radnim danom između 8.00 i 15.00 sati u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, na broj; 01/4600 336 i u dogovoru s njima vide daljnji postupak za pristupanje na darivanje krvi staničnim separatorom. Naglašavamo, darivanje pune krvi i krvi putem staničnog separatora razlikuje se i ne može svatko pristupiti darivanju krvi staničnim separatorom.

Sve ostale darivalje/ice krvi molimo da i u ljetnim mjesecima drže do svog ‘rasporeda darivanja’ jer su potrebe za dozama krvi povećane.

Također, sve one koji su zainteresirani za darivanje krvi preko staničnog separatora molimo da pri sljedećem darivanju ‘pune krvi’ pitaju za mogućnost/sposobnost darivanja na taj staničnom separatoru.

Upravo taj vid darivanja krvi je od iznimne važnosti za liječenje mnogih bolesnika oboljelih od malignih bolesti.

Maleni dječak koji je pokrenuo ovu lavinu dobrote, nažalost, jedan je od mnogih kojima dobrota darivateljica i darivatelja krvi može pomoći u liječenju.

Tijekom godine stotine malenih pacijenata prolaze slične terapije za koju su neophodni pripravci dobiveni specijalnim postupkom na staničnom separatoru.

Hvala Vam predivni ljudi, što želite dati dio sebe za druge.

Plemenitost darivatelja krvi utkana je tisuće spašenih života“, napisali su iz Udruge.


Komentari