TRNAVOM DNEVNO PROĐE VIŠE OD 200 VLAKOVA: Samo ovog proljeća tamo su izgubljena četiri mlada života!

Foto: HŽ Infrastruktura

Na željezničko-cestovnom prijelazu Trnava HŽ Infrastruktura obilježila je 14. Ilcad – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima.

Održana je edukativno-preventivna akcija “Vlak je uvijek brži” koju HŽ Infrastruktura provodi već 23 godine kako bi sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti na željezničko-cestovnim prijelazima. Akcija se provodi na željezničko-cestovnim prijelazima, ali i u osnovnim školama.

Svake se godine međunarodna kampanja Ilcad obraća određenoj ciljanoj publici, a ove godine posvećena je “ranjivoj skupini ljudi” koju se želi upozoriti na opasnosti koje prijete prilikom neovlaštenog i neopreznog prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Događaj je organiziran u suradnji s policijom te neprofitnom organizacijom safety.guru INSTITUT koja provodi preventivno-edukativnu akciju “Hobotnica sa stavom – Koraci koji čine razliku” vezanom uz opasnosti prelaska pruge na divljim prijelazima.

Dijelili promotivne materijale

U akciji je sudjelovala ekipa Jutarnjeg kluba narodnog, Marko Bratoš i Dora Srdar, koji su zajedno s timom VJUB-a iz HŽ Infrastrukture dijelili promotivne materijale i upozoravali vozače automobila, mopeda, motocikala i bicikala te pješake na pravilno ponašanje prilikom prelaska željezničke pruge.

Foto: HŽ Infrastruktura

Član Uprave HŽ Infrastrukture Subhi Tawfiq istaknuo je važnost poštivanja prometnih propisa pri prelaženju preko željezničko-cestovnih prijelaza.

“Najčešći su uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima nepoštivanje prometnih pravila i prometne signalizacije, neprilagođena brzina, prelazak automobila ispod spuštenih polubranika/branika te nepažnja vozača cestovnih vozila i pješaka. Svjetske statistike pokazuju da su u oko 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju”, rekao je Tawfiq.

Događaju se nesreće

Željezničko-cestovni prijelaz Trnava nalazi se na dionici magistralne pruge kojom dnevno prođe i više od dvije stotine vlakova. Prijelaz je za cestovna vozila i pješake osiguran polubranicima te svjetlosno-zvučnom signalizacijom. Nažalost, zbog nepoštivanja prometnih propisa i na tom prijelazu događaju se nesreće, usprkos najvećem stupnju osiguranja prometa preko pruge.

HŽ Infrastruktura na spomenutom je prijelazu u više navrata provodila edukativno-preventivne akcije u suradnji s MUP-om.

Nažalost, ovog proljeća su u blizini tog prijelaza izgubljena četiri mlada života, a posljednja nesreća dogodila se u srijedu.


Komentari