Trk po karte! U Lisinski stiže kultna sarajevska predstava ‘Audicija’

Orginalna postava kultne sarajevske predstave Audicija ponovo na sceni, u subotu 28. listopada u 20 sati u Velikoj dvorani u Lisinskom.

Audicija je nastala u prosincu 1984. godine kao dio nastave na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Prvi put izvedena je na Otvorenoj sceni OBALA, gdje je poslije izvedena 150 puta. Samo nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove „skica za lik i imitacija“, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, uobličavaju predstavu koja će postati popularna pod nazivom Audicija.

Nakon što je osvojila simpatije Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Mladen Nelević i Željko Ninčić postaju imena koja zna cijela regija. Likovi iz Audicije: Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU. Glumačka ekipa Audicije ih je gledala, a poslije uz doradu imitirala.

Godine 1986. potpisuju prvi profesionalni ugovor s menadžerom Rakom Đokićem koji organizira veliku jugoslavensku turneju. Svoju predstavu izvode više stotina puta. Ostaje zabilježeno da su u Beogradu, u Sava centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara. Predstava Audicija‘ i danas drži mnoge rekorde posjećenosti. U Lisinskom su za 11 dana rasprodane 33 predstave, što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu turneje, ta je predstava igrala 50 puta u beogradskom Domu sindikata, gdje se svaki put tražila karta više. Samo u Beogradu prodano je više od 120.000 karata, oko 70.000 u Zagrebu, dok se u Sarajevu i ne može procijeniti koliko je ljudi pogledalo predstavu.

Predstavu je odgledalo više od dva i pol milijuna ljudi. U povodu 25. godišnjice nastanka Audicije, u Sarajevu su se 20. prosinca 2009. godine okupili svi glumci iz originalne postave i održali dvije predstave na Obali. Zabilježeno je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je inicirala i organizirala to okupljanje, imala više od 15.000 rezervacija za predstavu (a Obala ima samo 150 mjesta). Trideset tri godine poslije nastanka predstave, originalna postava Audicije ponovo se okupila.


Glumačka ekipa: Emir Hadžihafizbegović (kao Bogoljub Šaulić), Senad Bašić (kao Kj(r)aljević Maj(r)ko), Admir Glamočak ( kao Mustafa Sudžuka i Simonida Puhalo), Saša Petrović (kao Čaki), Jasmin Geljo (kao Mima Šiš i Domančić Mirko Roki), Željko Ninčić (kao Davor Stevanović) i Mladen Nelević (kao Profesor)

Cijena ulaznice:

  • 120 kn
  • 140 kn
  • 160 kn
  • 190 kn

Ulaznice u prodaji: http://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/audicija/

Komentari

loading...