Tri zagrebačka faksa sele u Dinamov stadion: Prostorije su u koma stanju, a tamo će biti do ožujka 2023.

Dinamov stadion, foto: Damjan Tadic / CROPIX

Arhitektonski, Građevinski i Geodetski fakultet od proljeća ove godine sele u svoje nove, privremene prostorije, u ‘utrobu’ Dinamovog stadiona na Maksimiru. Studenti i njihovi profesori, njih čak tri tisuće od ožujka bi trebali postati privremeni stanari praznih poslovnih prostora ispod Sjeverne tribine. Njihova zgrada u Kačićevoj ulici u središtu grada se obnavlja nakon potresa.

Iako pomalo zvuči nevjerojatno da tri temeljna fakulteta za obrazovanje budućih naraštaja arhitekata, građevinaca i geodeta, onih koji će jednom i sami sudjelovati u kreiranu vizura glavnog grada, sele u urbano ruglo, koje je postao Dinamov stadion, to se ipak događa.

Iako je Bojan Baletić, dekan Arhitekture, najavio da će biti potrebne manje preinake, stanje na terenu je ipak nešto drugačije. Ekipa Jutarnjeg lista ušla je u prazne prostore ispod Sjeverne tribine koji su smišljeni s namjerom da pokrivaju troškove održavanja stadiona, pa je ‘odbjegli’ šef Dinama Zdravko Mamić svojedobno najavljivao “naš će stadion sam sebe isplatiti, kao što rade stadioni u inozemstvu”.

Foto: Google Maps

Pa tako pišu kako su na tri kata, na koliko se rasprostire, poslovni dio cijele priče, vidljivi tragovi bivših stanara, od ostavljenih girja i boksačkih vreća nekadašnje teretane i Šakačkog kluba Dinamo-Zagreb, pa sve do tipičnih prizora za takve prostore: vreća prepunih smeća, odlijepljenih pločica, grafita, šute i građevinskog materijala.

24 milijuna kuna odlazi u vjetar

Prema računici Jutarnjeg temeljenoj na razgovoru sa stručnjakom za nekretnine, grad je mjesečno mogao samo od zakupnine ostvarivati najmanje 100.000 eura. Pišu da bi godišnje to bilo 1,2 milijuna eura, a kroz 20 godina, koliko prostor zjapi prazan, napušten i zaboravljen, čak 24 milijuna eura, ako bi se kvadrat prostora iznajmljivao za 5 do 7 eura mjesečno.

Foto: Google Maps

No, kaže stručnjak za nekretnine kako bi se taj prostor teško mogao ostvariti kao poslovni prostor jer u blizini ne postoji sadržaji koji bi mogli servisirati njegovu namjenu, pa napominje kako bi jedino bilo izvedivo da ima društvenu namjenu.

Stoga, čini se kako će Dinamov stadion pronaći svoju društvenu korist u ‘udomljavanju’ tri tisuće studenata koji će tamo provesti narednu akademsku godinu.

Planovi  za budućnost

Odgovarajući na upit Jutarnjeg lista, iz Grada Zagreba odgovorili su kako “će razmotriti sve opcije mogućeg korištenja”.

“Prostori sjeverne tribine nisu u stanju za komercijalni najam već Grad fakultetima izlazi ususret s obzirom na njihovu trenutačnu situaciju s radovima obnove na matičnim zgradama.”

Dinamu se ‘smiješi’ 99-godišnja koncesija za zemljište na Maksimiru, a Grad Zagreb svim se silama trudi izbjeći ulaganje gradskog novca, pa će tako najizglednija opcije biti upregnuti sve raspoložive ekonomske mogućnosti za održavanje stadiona. A on bi, iako još ništa nije potvrđeno, trebao biti srušen kako bi se izgradio novi.


Komentari