TRI VELIKA PODBAČAJA NOVE VLASTI 2021. Advent zakazao, kadroviranja razočarala, a smeće nas i dalje guši

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Bila je ovo teška godina za Zagreb. Nakon 20 godina preminuo je gradonačelnik koji je za sebe govorio da će Zagrebom vladati vječno. Vodstvo nakon smrti preuzela je mlada ekipa političara koja je obećavala nešto potpuno drugačije. Rješavanje pitanja Holdinga i neefikasnost gradske uprave, stati na kraj smeću, oformiti učinkoviti upravu.

No, jesu li to sve ostvarili ili su se ipak poskliznuli na sklizak teren predizbornih obećanja? Ovo su tri najveća podbačaja aktualne gradske vlasti.

Kadroviranja

Jedna od češćih kritika koje su usmjerene prema radu aktualne vlasti jesu i kadroviranja. Što zaista i ne čudi jer niti jedna još vlast nije prošla bez toga krimena, a Tomašević je naslijedio 20 godina birokratski zamršenu i kumski povezan Zagreb. No, s obzirom na to da je program i kampanju za izbore gradio na borbi protiv korupcije – zasada, nije se iskazala ekipa iz Možemo!.

Wikimedia

Situacija je najekstremnija kod Muzeja grada Zagreba u kojem je nedavno peti put raspisan natječaj za ravnatelja, nakon što već dvije pune godine ovu važnu muzejsku ustanovu vode vršitelji dužnosti. Možemo su, jasno, optuženi od lokalnog HDZ-a, da želi instalirati “svoje ljude”.

Dogodilo se to i Školskom muzeju, pa i u Centru za mladih Ribnjak i u dramskom kazalištu Gavella. No, i Holding kojeg zazivaju da se treba počistiti, nisu, već su imenovali jednu Upravu, s kojom se nisu slagali, pa imenovali drugu. A o pročelnicima će tek biti riječi.

Zagrebačko smeće

Iako se od nove gradske vlasti poglavito očekivalo rješavanje pitanja otpada u Zagrebu, otpad još uvijek krasi ulice našega grada. Očekivalo se od novog gradonačelnika da će po hitnom postupku krenuti u razračunavanje i sa lošom mehanikom i tehnikom odvoza otpada, ali i sa reciklažnim dvorištima i zbrinjavanjem otpada. No, krenulo je loše, nastavilo se loše.

Svi smo se nestrpljenjem čekali kako će aktualni gradonačelnik u prvim tjednima mandata zauzeti oštriji stav oko zagrebačkog otpada, no to se nije dogodilo. Prvi potezi tako su ostali zasjenjeni smećem, ali i lošim odlukama.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prvo je Tomašević poništio natječaj za glomazni otpad i najavio nabavku drobilice kako bi izbjegao potpisivanjem ugovora s C.I.O.S.-om, Petra Pripuza. Nakon toga su se iz komunalnog diva pod protekcijom pokojnog gradonačelnika javili i rekli da imaju ‘pune ruke posla’ i da ne mogu više zbrinjavati biootpad. Taj posao su obavljale Čistoća i Zrinjevac, ali bezuspješno, tako da je Tomašević morao raspisati novi natječaj. No, Pripuz je u ‘igri’ malo dulje od Tomaševića i daje najjeftiniju ponudu, tako da Tomašević mora pristati na nju.

Tako da je zagrebačko smeće sada u rukama čudnog braka između ‘kralja smeća’ i budućeg, još uvijek neokrunjenog i ambicioznog ‘kralja reciklaže’. Kako će se stvari razvijati u budućnosti, nepoznato je. No, jedna stvar je sasvim jasna. Ili će Zagreb dobiti novo brdo ili će Tomašević konačno povući neki konkretni potez.

Advent s pomakom

I dok smo s nestrpljenjem očekivali nešto novo i otkačeno na Adventu, barem onako kako priliči dojmu nove i mlade gradske vlasti – od toga nije bilo ništa. Ideja je u suštini dobra, ali realizacija je loša. U pandemijskim uvjetima teško je bilo organizirati Advent u Zagrebu tako da bi svima bio prihvatljiv, pa čak i kada je prvu ‘glavu na panju’ izgubilo klizalište.

No, Zagreb bez onog klizališta na Tomislavcu ima dva gradska klizališta i doista je začudno zašto se nije aktiviralo niti jedno u adventsku ponudu. Nadalje, nedostatak kućica nije nešto što će građane baciti u veliku depresiju, ali će ih baciti doista loša raspoređenost tih kućica. Većina ih je ‘nagruvana’ u prolaze u Bogovićevoj i ispred hotela Dubrovnik, dugo se čeka, stvaraju se nepotrebne gužve u manjem prostoru, a ostalo zjapi prazno.

Foto: Zagreb.info

I za kraj, adventi u kvartovima. Ono što je počelo kao zaista dobra ideja, jer prisjetimo se, Možemo je stranka koja je svoj zalet našla u lokalnom djelovanju, završila je neslavno. Od kvartovskog adventa, koji su zaista bili dobra pandemijska alternativa velikim okupljanjima, nije bilo ništa. Odbijena je mogućnost udruzi Rekreativan kvart iz Španskog organiziranje Adventa kod nas doma, a jedino što je davalo natruhu adventa kakvog se pamti, jest mogućnost koju je Tomašević dao kafićima – produljenje terase i mogućnost posluživanja hrane.

Dosta loš potez od ekipe koja je zaista obećavala raditi drugačije i bolje od prethodne uprave. Bilo je tu još gafova, što sve skupa nije neobično za vlast koja treba spasiti ono što su njihovi prethodnici 20 godina uništavalo. Neki bi na ovaj popis dodali i rezanje mjere roditelj-odgojitelj, ali s obzirom na odobravanje dijela javnosti spram ovog poteza, nismo ga uvrstili kao podbačaj.


Komentari