Tri najveća telekoma u Hrvatskoj poduzimaju zaštitne mjere za zaposlenike

Pixabay

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj – HT, A1 i Tele2, zbog koronavirusa poduzimaju razne zaštitne mjere za zaposlenike, u kontaktu su sa svim nadležnim institucijama. Iako trenutno nemaju poremećaje u opskrbnim i nabavnim procesima, ističu kako se mogu očekivati.

Odgovarajući na upit Hine o utjecajima koronavirusa na poslovanje i nabavne procese, iz sva tri telekoma naglašavaju kako su poduzeli brojne mjere za zaštitu zaposlenika, neprekidnost poslovanja i pružanja usluga korisnicima.

Iz HT-a, najvećeg telekoma u Hrvatskoj, naglašavaju da su zbog situacije s koronavirusom poduzeli širok spektar mjera, od nabave dezinfekcijskih sredstava i pojačanog čišćenja prostorija, do detaljne razrade planova za ostvarivanje svih koraka propisanih odgovarajućim protokolom, kako bi nastavili kontinuirani rad.

To drže i svojom odgovornošću prema svim zaposlenicima, kompaniji i društvu u cjelini.

“HT će zaposlenicima osigurati maksimalnu podršku u zaštiti zdravlja, imajući na umu pritom i potrebu da, kao tvrtka od strateškog značaja za Hrvatsku, osiguramo i kontinuitet usluge svim korisnicima. Sigurnosni centar dostupan je 24 sata na dan, a slično se pripremaju i ponašaju i sve članice HT Grupe”, odgovaraju iz HT-a na upit.

Dodaju da sve to vodi Tim za koordinaciju krizne situacije HT grupe, kao i da su i u kontaktu i s ostalim članicama DT (Deutsche Telekom) Grupe koja također poduzima slične mjere.

Oko nabavnih i opskrbnih procesa naglašavaju da kineska proizvodnja uređaja i komponenti ima značajan utjecaj na sve svjetske proizvođače elektroničkih uređaja, te da globalni problem koronavirusa utječe na tu proizvodnju, zbog čega postoji mogućnost i otežane nabave i isporuke elektroničkih uređaja.

“Trenutno, u HT-u svi korisnici mogu računati na sve usluge i proizvode iz portfelja”, kažu iz HT-a.

Iz A1 Hrvatska ističu pak da su i prije potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj poduzeli sve potrebne mjere zaštite zaposlenika, ali i mrežne infrastrukture kako bi korisnicima u slučaju eventualnih mjera zbog koronavirusa i dalje osigurali kvalitetnu uslugu.

I oni imaju poseban tim koji pomno prati situaciju, sve službene informacije i upute od nadležnih institucija za situaciju oko tog virusa, kao i razrađene detaljne scenarije za osiguravanje kontinuiteta poslovanja i pružanja usluge korisnicima u čemu je prioritet zaštita zdravlja zaposlenika.

“Odlučili smo ograničiti domaća i inozemna putovanja koja su zamijenjena video konferencijama. Zaposlenike redovito informiramo o novostima i mjerama koje poduzimamo, kako nema za sad drugačijih uputa nisu posebno upućeni na rad od kuće”, kažu iz tog telekoma, naglašavjući i da trenutno nemaju značajnih odstupanja od redovnog poslovanja.

Ipak, komentirajući da je situacija s koronavirusom u svijetu dijelom poremetila opskrbne procese, napominju da se sukladno tome očekuju da će pojedini modeli pametnih telefona i drugi potrošački hardver biti teže dobavljivi u idućim tjednima.

“Što se tiče mrežne infrastrukture A1, osigurano je održavanje uz dovoljne zalihe komponenti, dijelova i materijala, a planovi kompanije i njihova realizacije odvijaju se u skladu sa strategijom. Ista je situacija i na razini cijele A1 Telekom Austria Grupe, a sve članice su svakodnevnoj koordinaciji po pitanju koronavirusa”, proručuju iz A1.

Naglašavajući kako je njihovo poslovanje trenutno uobičajeno, iz Tele2 kažu da su zbog bolje informiranosti zaposlenika svima poslali obavijest s napucima relevantnih državnih tijela.

“U internoj obavijesti smo uz ostalo kolegama, pogotovo onima koji dolaze u doticaj s većim brojem ljudi, poručili da obrate dodatnu pozornost na higijenu s pranjem ruku, da planirane sastanke pokušaju održavati video pozivima, kao i da svatko onaj tko se osjeća bolesno ostane kod kuće. Za sada nema razloga za rad od kuće, ali Tele2 i inače nudi tu mogućnost do četiri dana mjesečno i oni koji to žele i sada to mogu koristiti”, otkrivaju iz Tele2.

I oni imaju razrađen krizni plan za najrazličitije situacije, i prate što službe preporučuju, a smatraju i da, ako se nastavi obustava proizvodnje, odnosno dostava robe iz Kine, telekom industrija i većina operatora može eventualno očekivati ubuduće poremećaje u dobavi uređaja.


Komentari