Tri muškarca i tri žene privedeni zbog krivotvorenja PCR testova, evo kakav su sustav osmislili

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Policija je dovršila istraživanje koje je uključivalo tri muške (56, 49 i 47) i  tri ženske osobe (42, 36, 35 ), zbog sumnje na višestruko krivotvorenje isprava i to ni manje ni više doli PCR testova.

Koristili službene mailove

Teret šestorici sumnjivaca smješten je u razdoblju od ožujka do travnja ove godine. Tada je, smatra policija, 36-godišnjakinja od osumnjičenih 56-godišnjaka i 47-godišnjaka dobila dokumente s nalazima Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar o negativnim PCR testovima za virus SARS-CoV-2, a koji su bili izdani na ime 56-godišnjeg sumnjivca. Također se u tim dokumentima nalazio i negativni test treće osobe, a zadatak 36-godišnjake bio je prepraviti ga kako bi ga osumnjičeni 56-godišnjak, 49-godišnjak i osumnjičena 35-godišnjakinja koristili kao prave.

Inače 36-godišnjakinja je zaposlenica jednog trgovačkog društva u Zagrebu, te je koristila svoju službenu E-mail adresu, da dostavi (na također službenu E-mail) nalaze osumnjičenoj 42-godišnjakinji koja radi u istoj tvrtki, a sve za lakše prepisivanje i lažiranje krivotvorina. Potom je 42-godišnjakinja preinačila PCR testove i poslala ih 36-godišnjakinji, a sve ponovno preko službenog maila.

Potom je 36-godišnja krivotvoriteljica lažne nalaze dostavila na e-mail ustanove za brigu o starijim osobama na širem zagrebačkom području, odakle ih je preuzeo osumnjičeni 56-godišnjak i proslijedio ih 49-godišnjaku i 35-godišnjakinji.

zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, dobilo je izvješće od policije, vezano uz njihovu istragu ispitane šestorke

Slabe provjere

Ovaj prilično zbrkani postupak krivotvorenja naprijed-nazad preko E-mailova (gdje su sumnjivi počinitelji naposljetku završili pod povećalom policije), čini se u suprotnosti sa jednostavnošću uporabe lažnih COVID potvrda ili PCR testova.

Tako je, što se tiče COVID potvrda,  prošli tjedan ekipa emisije “Provjereno” na Novoj TV išla provjeriti kako u praksi funkcioniraju provjere nužne za obuzdavanje širenja epidemija. Novinarka Provjerenog, uspjela je upasti na većinu događaja bez provjere identiteta dok je ulazila s potvrdom koja uopće nije bila njezina.

Uz sve to, samo lažiranje PCR testova nije nimalo loš biznis. Kako je u srpnju pisao T-portal, samo do sedmog mjeseca u Hrvatskoj u Hrvatskoj je 2021 bilo otkriveno preko 700 lažnih PCR testova.

 


Komentari