Tri mjeseca nakon potresa obavijestili je da ne ostvaruje pravo na gradski stan, a u svibnju dodali dopunu koja tvrdi suprotno

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Zagrepčani koji su u potresu prije nešto više od tri mjeseca ostali bez sigurnosti vlastitog doma, na korištenje će dobiti državne stanove i stanove koji su imovina Grada Zagreba, kako stoji u Odluci o najmu stanova koja regulira sam proces apliciranja za iste.

Po toj odluci, neobično, na isti dan kad je to učinilo Ministarstvo državne imovine, i gradonačelnik Milan Bandić uručio je ključeve gradskih stanova za čak devet obitelji čiji su domovi stradali u potresu. Od njih, dvije su obitelji bile smještene u Studentskom domu “Cvjetno naselje”. Oni su novi dom pronašli u Jelkovcu, a ostatak Zagrepčana smjestilo se u Podbrežje.

Isto je gradonačelnik ponovio i 15. lipnja kada je u isto naselje smjestio još pet obitelji. Time se naravno pohvalio na svojoj Facebook stranici dok ista vijest recimo nije vidljiva na službenoj stranici grada.

U svakom slučaju, Ministarstvo je izdalo ukupno 16 Rješenja o utvrđivanju prava na financiranje najamnine zamjenskog stana ili je to bar bio slučaj prije točno mjesec dana kada su o tome posljednji put izvijestili. Na upite o pomaku pak, ne odgovaraju.

No, zabrinut i zbunjen upit došao je na našu adresu. Naime, javila nam se korisnica privremenog smještaja u Cvjetnom naselju koja kao i većina građana smještenih u studentskom domu, aplicira za ostvarenje prava na gradske stanove.

Ona pak, nakon predaje sve potrebne dokumentacije na adresu Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove, zaprima telefonski poziv koji je obavještava kako pravo na zamjenske stanove imaju prvenstveno branitelji, invalidi i socijalni slučajevi. Navedena korisnica privremenog smještaja, prije potresa, boravila je u stanu kao zaštićeni najmoprimac i do današnjeg joj dana nije istekao ugovor o korištenju stana.

Odmah smo kontaktirali nadležne, ali i proučili Odluku o najmu stanova donesenu davne 2009. godine koja je do 2020. prošla kroz nekoliko dopuna i izmjena. Nju, tako iscjepkanu saželi smo u jedan dokument i shvatili da se svih ovih godina najviše mijenjao članak 7. Tim člankom, po posljednjim izmjenama iz svibnja 2020. godine, regulirana je i prijava zaštićenih najmoprimaca dodavanjem članka 7b.

“Stan se može dati u najam, izvan liste reda prvenstva, vlasniku stana/kuće i zaštićenom najmoprimcu ako je stan/kuća, zbog prirodne nepogode, mišljenjem statičara utvrđena neuporabljivom za stanovanje, a u vrijeme nastanka prirodne nepogode stanovao je u stanu/kući i imao prijavljeno prebivalište na adresi stana/kuće te se nalazi u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju iz članka 7. stavka 2. ove odluke i on i članovi njegova obiteljskog domaćinstva nemaju u vlasništvu drugi stan ili kuću na području Grada Zagreba.

Zahtjev za davanje stana u najam osobe iz stavka 1. ovog članka podnose Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno Gradskom uredu za branitelje.

Osobama iz stavka 1. ovog članka stan se daje u najam do završene obnove stana/kuće, uz obvezu plaćanja zaštićene najamnine i svih ostalih troškova stanovanja, na prijedlog Povjerenstva uz obrazloženo mišljenje Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno Gradskog ureda za branitelje”, stoji u članku.

Temeljem toga, obratili smo se potpredsjednici Gradske skupštine, prof. dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina koja je potpisala aktualnu izmjenu i dopunu. Odgovor pak nismo dobili. No, pronašli smo ga na drugoj adresi. Naime, za dodjelu gradskih stanova zaduženo je Povjerenstvo za davanje stanova u najam na čijem je čelu predsjednik Miodrag Demo.

Upravo njega uputili smo u slučaj i pitali kako je moguće da se javljaju takve zbrke. On nam je pak rekao da za njega nikakav značaj nemaju telefonski pozivi te da svi građani mogu doći u Gradski ured za imovinsko pravne poslove i sve probleme riješiti na licu mjesta. Tamo će, tvrdi on, odmah saznati imaju li ili nemaju pravo na gradski stan.

“U Odluci sve stoji, crno na bijelo”, zaključio je.

No, tko onda zapravo poziva ionako zabrinute građane i širi dezinformacije, nismo saznali.

HDZ, SDP i Domovinski pokret primaju donacije: Bandić nije dobio ni lipe?!


Komentari