Trešnjevka također dobiva svjetleću fontanu pokraj zahrđalih klupa

Davor Puklavec/PIXSELL

Samo da svijetli i prska – kako oživjeti gradske površine već se odavno dosjetio gradonačelnik Milan Bandić, kojem su fontane, čini se, postale prava mala radost. Nakon onih koje je sagradio pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, dao se na obnovu drugih, a sudeći po nedavnom “friškanju” one na Trgu žrtava fašizma, u posljednje vrijeme odgovara mu disko ugođaj, kako ga nazivaju Zagrepčani.

Dekorativno osvjetljenje tako je jedan od glavnih naputaka projektantima koji će obnavljati fontanu na Trešnjevačkom trgu uz plac, a za 69 tisuća kuna isti će ti stručnjaci morati osmisliti kako rekonstruirati cijeli sjeverni dio tržnice odnosno područje na kojem se trenutačno nalaze terase kafića, spomenuta fontana koju je za Univerzijadu napravio Dinko Tabain, ali i klupice te dotrajale, ispucane ploče, kao i znakovi upozorenja Zagrebačkih cesta postavljenih preko rupa na kojima su nekoć stajali poklopci šahtova. “E, pa i vrijeme je “– što misli o obnovi u prolazu dobacuje jedna od cvjećarki, dok na travu pokraj Tabainove fontane izlijeva kantu vode koja je do maloprije na životu održavala njene ruže. Zalijeva usput i klupu koja okružuje fontanu, ali ne mari jer drvena površina sjedalice ionako je puna golubljeg izmeta pa se na njoj rijetko tko zadržava. Zato u blizini vode ostaju upravo golubovi, koji su zauzeli svoje pozicije na kamenoj fontani koja, kažu na placu, ne radi već neko vrijeme piše Večernji list.

Ipak, oko nje ima vode, i to kišnice koja se skuplja s lišćem i smećem u jarku oko same skulpture kamo bi inače trebala otjecati voda s vodoskoka. Sama bi fontana nakon obnove trebala imati reverzibilni tok vode, a uz nju će se postaviti i javni zdenac s pitkom vodom, što već godinama predlaže inicijativa 1postozagrad.

Postavit će se i nove ploče na čitavom sjevernom dijelu Trešnjevačkog trga, nadstrešnica na tramvajskoj stanici kod Ozaljske, urbana oprema, a i cijelo područje će se hortikulturno urediti. Tvrtke koje žele napraviti novi izgled sjevernog dijela trga na natječaj Grada mogu se javiti do ponedjeljka, a onda za izradu projektne dokumentacije imaju mjesec dana. Kad bi točno radovi mogli krenuti, još se uvijek ne zna, ali najizglednije je početkom sljedeće godine.

“Super. Pa kad to završe, onda bi mogli doći malo k nama” – rekle su  kumice na trešnjevačkoj tržnici, pa pojasnile kako im “ne trebaju veći zahvati kao kolegicama”. Bit će im sad, govore, hladnije kako stiže zima jer plac nema krov, “ali nemaju ni drugi”.

“Dobar nam je asfalt, nema rupa pa nam se kupci ne spotiču kao kod, primjerice, kolegica u Vrapču. Ali bilo bi super da u sklopu obnove možda dobijemo štandove koji nisu hrđavi. Iako, veseli nas što će fontana svijetliti u bojama, možda će i to privući još kupaca” komentirale su kumice na tržnici Trešnjevka.


Komentari