Trećina poduzetnika nalazi se u Zagrebu: Pogledajte koja tvrtka ima najveći prihod

09.09.2015., Zagreb - Jakov Bienenfeld, hrvatski poduzetnik, vlasnik trvtke VIP data. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Godišnje financijske izvještaje za 2017. godinu u Registar godišnjih financijskih izvještaja predalo je 40 120 poduzetnika s područja Zagreba, što je više od trećine poduzetnika na razini zemlje. (120 081).

Kod zagrebačkih poduzetnika bilo je 331 978 zaposlenih, koji su ostvarili 329,1 milijardu kuna ukupnih prihoda, 313 milijardi kuna rashoda, 21,4 milijardu kuna dobiti razdoblja, 12,5 milijardi kuna neto dobiti i 8,9 milijardi kuna gubitka.  Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 6.231 kunu, što je 3,6 % više od prosječne plaće u 2016. godini te 16 % više od prosječne plaće na razini RH (5.372 kune).

Prvi poduzetnik u Zagrebu po ukupnim prihodima u 2017. bila je INA d.d. (18,3 milijardi kuna prihoda), kao i po iskazanoj dobiti razdoblja (1,4 milijarde kuna). Slijede HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., Hrvatski Telekom d.d., PETROL d.o.o. i PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Dominantna je uloga zagrebačkih poduzetnika koji su u odnosu na poduzetnike drugih županija prvorangirani po više kriterija: broju poduzetnika, zaposlenih, po ukupnom prihodu, neto dobiti i ekonomičnosti poslovanja. Prema produktivnosti rada – ukupnom prihodu po zaposlenom, na drugom su mjestu, a prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja na 7. mjestu.

Sliku polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih, ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Sjedišta velikih tvrtki u državnom vlasništvu (HŽ, HT, Hrvatske pošte, HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode), velikih trgovačkih lanaca i brojnih drugih su u Zagrebu. Stoga se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju na razini Zagreba, a ne i na razini drugih županija u kojima također obavljaju manji ili veći dio poslovnih aktivnosti.


Komentari