TREBATE POSAO? Pogledajte koja zanimanja su najtraženija u Hrvatskoj

insideout.hr

Dodatni uvjet najčešće je engleski jezik.

Portal MojPosao proveo je istraživanje kako bi doznali koja su zanimanja bila najtraženija u protekloj godini. Kako navode, na njihovoj stranici objavljeno je više od 31.000 oglasa za posao, a najtraženija zanimanja su za poslove konobara, prodavača, kuhara, programera, vozača, prodajnog predstavnika, učitelja, skladištara, frizera te administratora.

Prema stručnoj spremi ovo su najtraženija zanimanja:

SSS – konobar, prodavač, kuhar, vozač, prodajni predstavnik


VSS – programer, osnovnooškolski učitelj, srednjoškolski profesor, računovođa, knjigovođa

Stručna sprema nije bitna – konobar, programer, prodajni predstavnik, kuhar

Najveća ponuda oglasa zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja: Turizam i ugostiteljstva (20 posto), Prodaja/Trgovina (17 posto) pa administrativna zanimanja (18 posto).

Dodatni uvjeti

Iznenađujuće, no tijekom 2016. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom .

Naimeu 50 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. Također, 51% posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

S druge strane,  u 30 posto oglasa uvjet je bila visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo tek 21 posto tražitelja posla. Što se tiče dodatnih uvjeta za posao, najčešće se traži napredno znanje engleskog jezika te radno iskustvo od 2 godine i 5 mjeseci, dok su ostali jezici manje zastupljeni.

Komentari