Trebate li kupiti jabuke iz Italije na akciji u Konzumu?

Pixabay

U Konzumu se trenutno prodaju jabuke iz Italije koje su na akciji, a čitatelje zanima mogu li se njihovom konzumacijom zaraziti koronavirusom. Iz Indexa su iz tog razloga kontaktirali brojne stručnjake, epidemiologe, tvrtku koja se bavi sortiranjem voća i izvozom te udrugu voćara.

Epidemiolozi kažu kako trenutno nema nikakvih preporuka da se voće i povrće porijeklom iz Italije ne konzumira.

“Nije poznato da se bolest COVID-19 prenosi konzumacijom voća i povrća. Svejedno, voće i povrće treba temeljito oprati prije pripreme za jelo, neovisno o tome odakle dolazi”, kazao jeepidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Index .

Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, za Index je rekao kako zasad nema preporuka da se ne konzumira voće i povrće iz Italije.

“Potrebno je samo dobro termički obraditi povrće, a voće dobro oprati i oguliti koru. Također treba oprati ruke prije i nakon konzumacije voća”, rekao je dr. Rončević.

Branimir Markota, predsjednik Udruge voćara Hrvatske, kazao je da, koliko zna, u Italiji strojevi automatski sortiraju jabuke.

“Nisam epidemiolog ni doktor, no što se tiče sortiranja voća, i kod automatskih sortiranja ima dodira s rukama i sigurno da u jednom procesu pakiranja dolazi do dodira jabuka rukama. Inače, inspekcija Ministarstva poljoprivrede procjenjuje potencijalnu opasnost robe koja se stavlja na tržište cijele Europe. Procjenjuju stupanj potencijalne opasnosti tako da bi oni izdali neku preporuku da se voće iz Italije ne smije konzumirati”, rekao je Markota.

Kristina Zdunić iz tvrtke Rabo u Donjem Miholjcu – najveći hrvatski izvoznik jabuka,  objasnila je na koji način se voće pakira i s kakvim se problemima susreću radi koronavirusa.

“Automatika nije robotika, plodovi se uranjaju u bazen i onda idu na sortiranje, finalni moment je pakiranje. Tu se koriste i ruke, neki nose rukavice, neki ne jer to nije propisano nikakvim pravilnikom. U principu se koriste jednokratne rukavice. Talijani pogotovo imaju sve automatizirano, imaju jake mašine koje sve automatski zapakiraju. Sad je stvar samo imaju li neku korekciju rukom, npr. ako je plod krivo okrenut pa ga moraju ručno ispraviti”, rekla je Kristina Zdunić.

Navodi, također, kako njihova firma puno izvozi u Italiju te imaju velikih problema zbog koronavirusa i boji se kako će to utjecati na sve gospodarstvenike.

“Jako puno radimo i s Velikom Britanijom, s Londonom smo stalno na vezi. Tamo se već događa da farme koje imaju velike voćnjake, zbog sumnji na koronu, zatvaraju svoja gospodarstva. Od tih farmi ne smiju više uzimati voće. Bit će problema za nas gospodarstvenike, bojim se u kojem smjeru sve ide. Recimo, trebam poslati nekog vozača u Italiju i onda par tjedana ne mogu računati na tog vozača. Prošli tjedan je naš vozač išao u Italiju i po povratku se morao prijaviti na granici i nakon toga je dobio naputak da 14 dana mora biti u samoizolaciji. A jedan kamion robe koja nam ide za Italiju nam pokrije gotovo mjesečnu plaću za radnike. Mi smo najveći hrvatski izvoznik jabuka i vidimo da po Europi najviše kreću problemi. Ako dođe do zabrana izvoza, onda smo tek u problemu”, rekla je na kraju.

Iako se sve sortira automatski, postoji mogućnost da tijekom tog procesa dođe do kontakta s rukama, ali, prema navodima epidemiologa, ne postoji strah za konzumaciju tih proizvoda ako se isti dobro operu, kao i same ruke.


Komentari