Trebate ideju za dobro štivo? Evo što su Zagrepčani najviše čitali u kolovozu!

Pexel

Trenutno se Knjižnice grada Zagreba mogu naći na 44 lokacije, a na internetskoj stranici nude popis najčitanijih knjiga posljednjih godinu dana, pola godine, tri mjeseca, mjesec dana te tjedan dana.

U ovo doba, kada još traje pandemija, pametnije je ostati kući, koliko je to moguće, pa na odmet nije nekoliko prijedloga za dobro “štivo”.

Prema podacima Knjižnice grada Zagreba, 10 najčitanijih knjiga u kolovozu su:

  1. Moja borba/ Karl Ove Knausgard”U prvom tomu heksaloga “Moja borba” Karl Ove Knausgård bolnom iskrenošću govori o djetinjstvu, adolescenciji, obitelji, svojim pokušajima razumijevanja oca koji se naglo pretvorio od obiteljskog čovjeka kratka fitilja u razvedenog alkoholičara. Preispitujući očevu smrt autor istodobno preispituje i svoju ulogu u novozasnovanoj obitelji, potpuno se otkriva i mrvi svoju egzistenciju do elementarnih dijelova te stvara jedinstvenu priču o malim i velikim borbama s kojima se svi suočavamo u životu”, piše mvinfo.hr.
  2. Male žene / Louisa May Alcott”Topla obiteljska priča Male žene (1868.) američke književnice Louise May Alcott proglašena je najvažnijim ženskim romanom svih vremena (The Guardian, 2013). Radnja ovog svevremenskog klasika smještena je u miran gradić savezne američke države Massachusetts, a prati odrastanje četiriju sestara: Meg, Jo, Beth i Amy. Priča započinje dok njihov otac služi kao vojni kapelan u Američkom građanskom ratu, a pred djevojkama je težak zadatak: očuvati zajedništvo i toplinu obiteljskog doma, pobijediti svoje mane i slabosti te iz zaigranih djevojaka stasati u ozbiljne mlade žene. U izazovima s kojima se na tom putu susreću podupire i savjetuje majka, koja se, unatoč skromnim uvjetima u kojima žive, trudi prenijeti im istinske životne vrijednosti. Četiri su ljupke djevojke s lakoćom našle svoje mjesto u srcima čitatelja svih dobnih skupina, a o uspješnosti romana koji je inspiriran upravo životom same autorice svjedoče višestruke ekranizacije; priča je zaživjela čak i na kazališnim daskama…”, piše hocuknjigu.hr

3. Genijalna prijateljica / Elena Ferrante

“Pedesete godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice: Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svog bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine”, piše znanje.hr

4. Mučna ljubav / Elena Ferrante

“Mučna ljubav, romaneskni prvijenac Elene Ferrante kojim se veličanstvena talijanska spisateljica predstavila svijetu, priča je o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet svoje majke Amalije, koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula”, piše hocuknjigu.hr.

5. 1984. / George Orwell

“Roman “1984.” Georgea Orwella jedan je od najznačajnijih romana svjetske književnosti i zasigurno najpoznatiji distopijski roman uopće. Govori o totalitarističkom režimu koji vlada u budućnosti (s obzirom na vrijeme kada je roman napisan), te o pojedincu koji pokušava živjeti unutar tog režima.

Taj pojedinac je Winston Smith. Već njegovo ime naglašava prosječnost te osobe, koja je u romanu predstavnik običnog čovjeka unutar društva i zamjenjiv je bilo kojom drugom jedinkom. Winston je naizgled poput svakog drugog člana Šire partije, niže pozicioniranih radnika koji pripadaju prihvaćenom sloju društvu, ali opet bez ikakvih povlastica osim osnovnih, katkad i nedovoljnih sredstva za život. On ustaje na vrijeme, odrađuje svoj posao, pritom ne odaje nikakve znakove slobodne volje ili vlastitog mišljenja, što je prijestup kažnjiv smrću. Ipak, on je samo čovjek, kojeg, koliko god da je to nepodobno, vode osjećaji, razdiru sumnje te se u njemu budi mržnja prema onome tko bi mu trebao biti svetinja. Ta svetinja, vođa i religija je Veliki Brat”, piše lektire.hr.

6. Drugi dnevnik Pauline P. / Sanja Polak

“SANJA POLAK vesela je učiteljica u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu i mama i ženica na zagrebačkim Srednjacima. Obožava studeni jer u tom mjesecu slavi rođendan. Ne može živjeti bez prijatelja, smijanja i sanjarenja i uvijek želi da sve ispadne veselo, lijepo i dobro. Osim što radi u školi, radi i kod kuće gdje često svojoj Paulini, Petri, Zokiju i Flokiju kaže: – Molim malo mira! i u uredu s pogledom na zapadni dio grada gdje svaki mjesec uređuje novih šezdesetak stranica dječjeg časopisa Prvi izbor. Često se druži s prijateljicom, kompjuterskom tipkovnicom koja joj je pomogla pri pisanju mnogih priča za djecu i scenarija za Dječji i obrazovni program Hrvatskog radija i televizije. S tipkovnicom se najviše družila dok je pisala svoju prvu knjigu Dnevnik Pauline P., knjigu o prijateljstvu Petrica Pričalica i nekoliko udžbenika za niže razrede osnovne škole”, piše superknjizara.hr.

7. Dnevnik jednog nomada / Bekim Sejranović

“Dnevnik jednog nomada” istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti… Pratimo i avanturu nastajanja romana koji autor pokušava paralelno pisati na ‘našem’ i na norveškom, slijedimo Sejranovića na brojnim književnim promocijama, festivalima i rezidencijama, pratimo njegove susrete s kolegama, prijateljima, ženama i ljubavnicama, čitamo o knjigama koje on čita.

Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega bar malo skrije, tu su samo Bekim i njegovi demoni”, piše mvinfo.hr.

8. Harry Potter i odaja tajni / J.K. Rowling

“Pred vama su nove avanture dječaka-čarobnjaka, s druge godine školovanja u Hogwartsu, najboljoj školi vještičarenja i čarobnjaštva. A pred Harryjem su novi izazovi: netko je otvorio Odaju tajni, začaranu prostoriju negdje u podrumima škole, i oslobodio neuhvatljivo čudovište čiji je cilj, čini se, pobiti sve mutnjake, učenike koji nisu čiste čarobnjačke krvi. Potpuno neshvatljivo, svi dokazi neumoljivo ukazuju da je glavni krivac? Harry Potter!”, piše hocuknjigu.hr.

9. Harry Potter i kamen mudraca / J. K. Rowling

“Roditelji Harryja Pottera stradali su dok je još bio jednogodišnja beba. Deset je dugih i neveselih ljeta Harry proveo kao neželjen gost pod krovom Dursleyjevih, pod grdnjom navijek ljute tete Petunije, pod podozrivim pogledom neugodnog tetka Vernona i pod pakosnim udarcima bratića Dudleyja. A onda, netom pred njegov jedanaesti rođendan, počela su stizati pisma! Tajanstvena pisma naslovljena na gospodina Harryja Pottera, opasna pisma koja mu tetak Vernon nikako nije želio pokazati, čarobna pisma ispisana smaragdnozelenom tintom, iz kojih bi Harry mogao saznati istinu! A istina je da Harryjevi roditelji nisu poginuli u prometnoj nesreći, i istina je da Harry Potter nije sasvim običan dječak, i istina je da na jesen ipak neće morati krenuti u peti razred obližnje škole. Harry Potter je naime izravno i pismeno pozvan u Hogwarts, najpoznatiju školu vještičarenja i čarobnjaštva, jer Harry Potter je zapravo prirodno nadaren čarobnjak, kao što su bili i njegovi roditelji. On je čak i više od toga: u svijetu čarobnjaka Harry Potter je legenda, samo što on o tome još uopće nema pojma”, piše hocuknjigu.hr.

10. Morski dnevnik Pauline P. / Sanja Polak

“Nakon što nam je Paulina P. u svom gorskom dnevniku živopisno dočarala koje je zgode i nezgode doživjela u dok je bila u školi u prirodi na Sljemenu, u knjizi MORSKI DNEVNIK PAULINE P. nam priča što joj se sve dogodilo dok je sa svojom školom boravila u drugoj školi u prirodi, a to je ovaj put na moru i to Zadru.

Provjerite kako su se Paulina i njezina družina snašli radeći kućanske poslove, kako su kuhali, pospremali i dovodili u red stan u kojem žive i što su pritom naučili. Ponovno je sve bilo duhovito, zabavno i poučno kao i sve knjige o Paulini”, piše mozaik-knjiga.hr.


Komentari