TREBA LI ZAGREB PLAŽU ZA PSE? Nezadovoljni vlasnici zahtijevaju mjesto za osvježenje njihovih ljubimaca

Pixabay

I dok Zagreb nema plažu za pse, u Crikvenici ovi četveronošci imaju i kafić.

Ljeti nije vruće i nepodnošljivo samo ljudima, jednaku muku proživljavaju i naši kućni ljubimci. I ove godine pokrenuta je inicijativa u kojoj vlasnici pasa traže plažu uz jezero. U Gradu Zagrebu, naime, nema nijedne plaže za pse. I dok su Zagrepčani ovog ljeta aktivno tražili osvježenje na Jarunu ili Bundeku, njihovi četveronožni ljubimci to ipak nisu smjeli.

I psima je vruće

 “Vruće joj je, pa kako ne bi bilo. Voli se kupati, najradije bi utrčala sad odmah u jezero, ali ne smije”, rekao je vlasnik psa Bunde Miljenko Milovan za VečernjiNjega je novinarka ekipa srela na Bundeku. No, dok se on kupao, njegova ljubimica čekala ga je u hladu.

“Odvedem je pod tuš da se rashladi ili odemo na zabačeniji dio plaže. Nema problema kada nema gužve. Ma i kada ima više ljudi, psi ne smetaju većini, ali ne želimo raditi probleme redarima”, rekao je 67-godišnji umirovljenik iz Sloboštine.

Nadležni ne reagiraju

HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak potvrdio je da je svjestan ovog problema. On je još prošle godine pokrenuo inicijativu da se u Zagrebu uredi barem plaža za pse, no s obzirom na to da se problem nije pomaknuo s mrtve točke, inicijativu je ponovio i ove godine, piše Večernji. No, nadležni ponovno nisu reagirali.

“Službeno sam kontaktirao s nadležnim službama te dobio odgovor da, iako je riječ o vrlo vrijednoj akciji, ona nije moguća”, rekao je Stojak. Kaže da nikakvo objašnjenje od Grada nije dobio, a u njihovom dopisu stoji tek kako je, kako pišu, ovaj prijedlog kompleksne naravi i zahtijeva suradnju više gradskih upravnih tijela.

Drugi gradovi imaju plaže

“U Hrvatskoj ima nekoliko odličnih primjera, poput Crikvenice koja ima i plažu i kafić za pse. Nema nikakve veze što je to grad na moru, psima je vruće svuda”, tvrdi HNS-ov zastupnik.

Zasad je dovođenje ljubimaca na kupanje u zagrebačka jezera potpuno zabranjeno. Svatko tko ipak dovede psa riskira kaznu u visini do 1000 kuna.

Građani se ne slažu

Neki Zagrepčani slažu se sa zabranom kupanja pasa u Bundeku ili Jarunu jer su, kako kažu, to vode stajaćice te se teže čiste nego more. “Hoćete li kupiti iza njih kaj pokenjaju kao što i ‘kupite’ po savskom nasipu i svugdje gdje ih vodite da se istrče i olakšaju?”, komentirao je jedan od građana koji ovu inicijativu ne podržava. Sve dok se ovaj problem ne sredi, najbolji čovjekovi prijatelji svoje osvježenje trebat će potražiti negdje drugdje.

>>>PSI NAM ZAISTA JESU NAJBOLJI PRIJATELJI: Na ovih 6 načina oni umanjuju stres i poboljšavaju naše zdravlje


Komentari