SJAJAN TRANSPLATACIJSKI MARATON U MERKURU: Nesebičan čin spasio nekoliko života

Dnevnik.hr

Nakon velike prometne nesreće u kojoj je život izgubila 6-godišnja djevojčica iz Tomislava, njezini su roditelji donirali njezine organe i tako spasili živote drugih.


Radi nesebičnog čina roditelja u zagrebačkoj su bolnici Merkur u utorak 23. kolovoza obavljene 4 transplatacije, što je najveći broj transplatacija obavljen u jednom danu.

Stravična automobilska nesreća dogodila se u nedjelju 21. kolovoza, kada je na šestogodišnjakinju naletio pijani vozač. Zbog teških ozljeda prebačena je u splitsku bolnicu, no, nažalost, nije preživjela. Unatoč svemu, shrvani su roditelji odlučili donirati njezine organe. Tim liječnika iz zagrebačke bolnice Merkur otputovao je u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb.
Odlukom roditelja spašena su tri života – dva u Hrvatskoj i jedan u inozemstvu, objavljuje dnevnik.hr.

“Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1”, kazao je transplatacijski krirug Stipislav Jadrijević.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić izrazio je sućut obitelji, ali i zahvalnost: “Najprije izražavam sućut obitelji i veliku zahvalnost toj obitelji koja je spremna donirati organe za transplantaciju, kojoj će se sigurno i spasiti određeni životi ili značajno podignuti kvaliteta kod pojedinih naših građana.”


Komentari