TRAGEDIJA U ZAGREBU Preminuo dječak, imao je šansu, ali ga liječnici nisu pustili na put: ‘Nešto u meni stalno govori da bi bio živ’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svena Jurkovića javnost je upoznala kao hrabrog dječaka koji se borio s teškim oblikom tumora. Nažalost, s tek šest godina, maleni je u rujnu izgubio bitku za život. No, njegovi roditelji se pitaju je li za njihovo najmlađe dijete ipak postojala mogućnost da se izbjegne tragedija.

Naime, Jurkovićima su liječnici u Klaićevoj bolnici rekli da ne mogu više ništa učiniti, a obitelj je uz pomoć Marina Rončevića i zaklade “Mila za sve” dobila ponudu za liječenje u Turskoj gdje su im davali šansu za uspjeh od 20 posto. Ipak, u Zagrebu su odlučili da bi sam put do daleke zemlje predstavljao ugrozu za Svenov život.

“Ja sam Svena pitao jedan dan – ‘Roki, je li možeš još izdržati da se boriš. Kaže on mogu tata, zašto… Rekao sam mu da ga pokušavamo prebaciti u drugu kliniku gdje su čike rekle da mu mogu pomoći. Ali nisam uspio”, ispričao je za RTL-ovu Potragu otac dječaka, Dražen Jurković.

Sven se borio s tumorom nadbubrežne žlijezde koji se proširio na trbušnu šupljinu, no dobio je tu bitku i neko je vrijeme bio dobro. No, opaki tumor vratio se i treći put zbog čega su Jurkovići iz Slavonskog Broda opet došli u Zagreb na liječenje. Ni eksperimentalni lijek nije davao rezultate, a liječnici su potkraj kolovoza Svenovim roditeljima kazali kako mu oni nažalost više ne mogu pomoći. Jurkovićima je to teško palo, a stupili su i u kontakt sa Zakladom “Mila za sve” koja je odlučila pokriti troškove liječenja u klinici u Turskoj.

“Tim stručnjaka je ocijenio da daju šansu Svenu 10 do 20 posto da ga mogu spasiti. S obzirom na to da su naši liječnici rekli da nema ovdje nikakve šanse, to nam je bio kao dobitak na lotu. Ali, opet se stvara problem – doktorica ne želi potpisati sanitetski prijevoz”, prisjeća se Svenov otac.

Usprkos tomu, Dražen Jurković se nadao da će liječnica potpisati dozvolu da Sven može ići na put te je dao i napraviti putovnice 6. rujna. No, desetak dana kasnije, umjesto potpisa, iz zagrebačkog Instituta za tumore stiže tužna vijest. Sven je preminuo.

“Mi od države nismo tražili ništa. Znači, zaklada ‘Mila za sve’ je osigurala 110.000 eura. Znači, trebalo je samo kliknuti i prebaciti sredstva. Zaklada je osigurala prijevoz bilo kakav, cestovno ili avionom. Bolnica, liječnici što su trebali osigurati – znači jednu kemijsku olovku. Jedan potpis. Naš Sven bi danas možda bio živ. A nešto u meni stalno govori da bi bio živ”, rekao je Dražen.

“Tko je taj mali bog koji sebi daje za pravo da nekome odbije potpisati tako nešto kao što je napuštanje klinike u kojoj se dijete liječi? Tko je taj koji može odrediti što je to, hajmo reći, smrt dostojna djeteta?”, pita se Marin Rončević iz Zaklade “Mila za sve”.

Komentari