TOTALNI KAOS NA OMILJENOJ PLAŽI ZAGREPČANA: Kupači povraćali, plaža je puna bakterije Escherichia coli!

Splitska plaža, foto: Josko Ponos / CROPIX

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objavio je da je koncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, kod skakaonice Tunera, viša od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu.

U utorak su proveli dodatno ispitivanje kakvoće mora nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica, na području Novog Vinodolskog, jedne od omiljenih destinacija brojnih Zagrepčana. Odmah se krenulo u akciju, te su ispitivanja izvršena na samom početku plaže kod objekta “Marintimo”, ali i sredine plaže, te kraj plaže kod skakaonice Tunera.

Tek će sutra biti objavljeni rezultati izvršenih analiza, a obavještene su sve nadležne institucije, naveli su iz primorsko-goranskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Darija Vukić Lušić zadužena za koordinaciju laboratorija za mikrobiologiju voda u Županijskom zavodu izjavila je za Hinu da su u uzorku mora s kraja plaže, pored skakaonice Tunera, utvrđene visoke koncentracije bakterije Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobri.

Budući da je riječ o prvim nalazima, naglasila je da će ostali parametri i nalazi biti gotovi u četvrtak, te zamolila za strpljenje.

Grad Novi Vinodolski i komunalno društvo s tog područja, obaviješteni su o nalazima jednako kao i mjerodavna inspekcija, kako bi izašla na teren i nadalje postupala. Uzorci iz mora na toj plaži opet će se danas ponoviti, jednako kao i idućih dana kako bi se kontrolirala situacija.

“Stanje mora je stravično” tvrde kupači!

Za Novi list izjavu je dala kupačica koja je objasnila stravično stanje mora na tamošnjoj plaži.

“Trebate vidjeti kakve gadosti plivaju po moru. Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proljev i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbjegli, nakon dvanaest godina posjećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem”, napisala je.

Istaknula je da najveći problem predstavlja kamp, koji se proširio u velikim razmjerima, a kanalizacija je ostala ista, pa je tako došlo do prodora fekalija u more.

 


Komentari