TOTALNI APSURD: Zagrepčani radnike žičare plaćaju 260 tisuća kuna mjesečno, a točan datum otvorenja i dalje je misterija

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Najiščekivaniji i ujedno najskuplji projekt Grada Zagreba žičara Sljeme, prema optimističnoj verziji, s radom bi mogla početi sredinom travnju. Na jačanju konstrukcije radi se od kraja prošle godine, a sada je cilj ojačati donju postaje žičare.

Žičara bi nakon izvedbe navedenih radova konačno trebala proći tehnički pregled i mogla dobiti uporabnu dozvolu. Iako je bila gotova u siječnju, stručnjaci su naredili jačanje donje postaje. Iako su već na istim tim konstrukcijama već uklonjeni nedostaci, stručnjaci nisu zadovoljni.

Nova ojačanja koštat će barem 1,5 milijuna kuna što dodatno povećava cijenu već preskupog projekta. Cijena žičare penje se na preko 710 milijuna kuna bez PDV-a.

No to nije sve, iako žičara ne vozi, Zagrepčani plaćaju radnike koji su zaposleni da bi njome upravljali, i to njih 32. Dio njih je zaposlen i dulje od godinu dana, a dio tek ove godine. Mjesečni trošak plaća navedenih radnika iznosi 260 tisuća kuna bruto s porezima i doprinosima.

Kako doznaje 24 sata, iz Uprave tvrde da su imali zakonsku obvezu zaposliti dio radnika krajem 2019., te 2020. godine. ZET ima i objašnjenje zašto su morali zaposliti radnike u dva navrata.

“Sukladno zakonskim propisima, preuzetim ugovornim obvezama i uputama, ZET je bio u obvezi zaposliti nove radnike krajem 2019. godine i krajem 2020. godine. A sve kako bi pravodobno izvršio obuku osoblja za pogon i održavanje  prema fazama montaže opreme, obavljanja probnog rada, provjere tehničko-tehnoloških i eksploatacijskih  karakteristika opreme, obavljanja svih funkcionalnih i drugih ispitivanja za dovođenje objekta u funkcionalno stanje te izrade odgovarajućih izvješća, akata i druge potrebne dokumentacije”, tvrde iz ZET-a.


Komentari