TOTALNI APSURD! Umirovljenik u zagrebačkom domu proveo 22 sata i preminuo, obitelj tjerali da plate 5.000 kuna za boravak

Ilustracija,Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Domovi za starije i nemoćne već su dugo aktualna tema. U jednom od njih, i to u Zagrebu, stariji je čovjek proveo tek – 22 sata,. Naime, ubrzo nakon što je primljen, on je preminuo. Međutim, iz doma su tražili da njegova obitelj plati punu cijenu usluge, odnosno, pet tisuća kuna, koliko iznosi cijena mjesečnog smještaja.

Svoj su zahtjev pravdali time da pri svakom primanju novih korisnika za njega moraju naručiti razne potrepštine koje trebaju unaprijed platiti, iako je obitelj sama donijela lijekove i pelene. Ako korisnik i premine prije nego što je te stvari stigao iskoristiti, sve je već navodno plaćeno i obitelj mora nadoknaditi troškove. Nakon višednevnog natezanja ipak su odustali od zahtjeva.

Slučaj je zgrozio Marijana Sarkotića, koordinatora Odbora za socijalnu skrb sa smještajem. “Uzeti ljudima pet tisuća kuna ako im je član obitelji proveo samo 22 sata u domu je obična pljačka. Nepisano je pravilo da se puna cijena doma plaća samo ako je korisnik bio u njemu više od 15 dana”, rekao je Sarkotić za 24 sata.

Dodao je da se, ako je korisnik bio u domu manje od 15 dana, plaća samo pola cijene. “Tako je barem u ugovorima koje sam ja dao sastaviti u odvjetničkom uredu. To je jedino moralno i etički, a na kraju krajeva moja odvjetnica tvrdi da je jedino takav način i zakonit”, tvrdi.

“Kao prvo, lijekovi i pelene idu na recept, a i obitelj ih je sama donijela pa ne znam koje su to potrepštine koje su još naručivali. Na to se nisu mogli izvlačiti. Ako nemaju na lageru za svakog korisnika takvih stvari, ja bih im poručio da onda zatvore dom. S nekim domovima može se postići dogovor o dnevnoj cijeni, ako se radi o korisnicima koji su u terminalnoj fazi. Dakle, ne postoji nikakav opravdan razlog da se obitelji uzme puna cijena za jedan dan proveden u domu”, rekao je Sarkotić.

Ipak, nastavlja, nisu samo domovi i njihovo osoblje uvijek negativci, postoji i druga strana priče, također ružna. Zna se dogoditi, iako rijetko, da ljudi koji dovedu člana obitelji u dom, prestanu dom plaćati. Dom ne može izbaciti starce na ulicu. “Međutim, ima načina kako se doskoči ovakvom problemu. Smještaj se gotovo uvijek plaća unaprijed ili se koriste bjanko zadužnice. Ako se ipak stvar zakomplicira i slučaj završi na sudu, dom je taj koji plaća sudske troškove”, rekao je Sarkotić.

Dodao je i kako je svjestan da se uz domove baš zbog stvari kao ovih s početka priče vežu negativna mišljenja i javnost radi toga ima lošu percepciju o pozivu poput njegovog. Zato su se, kaže, predstavnici obiteljskih domova iz svih hrvatskih županija i udružili i počeli djelovati kao Odbor pružatelja socijalnih usluga sa smještajem u udruzi Glas poduzetnika. Na taj način žele ukazati na brojne probleme s kojima se bore u svom poslu i zajedničkim se snagama suprotstaviti politici s kojom se u zadnje vrijeme ne slažu.

 


Komentari