Tomislav Tomašević o stanju u Upravi: ‘Prvo što morate provjeriti kada dođete na posao je – je li netko uhićen’

Foto: Davorin Visnjic/pixsell

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u pauzi druge sjednice Gradske skupštine u četvrtak komentirao je događanja iz Ćirilometodske.

“Rekli smo prvi dan da ćemo biti pristojna i skromna vlast koja služi građanima i tako se želimo ponašati. Sve ove zastupnike je netko izrabrao i ja to poštujem. Ne želim se spuštati na razinu vrijeđanja zastupnika”, rekao je Tomislav Tomašević na početku konferencije za medije komentirajući “blagi” Aktualni sat.

Na pitanje kako to da će Domovinski pokret i Most podržati većinu prijedloga na Dnevnom redu, rekao je: “Drago mi je da je ova prva točka na prvoj sjednici jednoglasno usvojena, vezano uz stečajni plan Gredelja, to je jedno od važnijih pitanja. Zahvaljujem i Ministarstvu finanacija koje nam je dalo mišljenje da možemo to napraviti kao Grad Zagreb, da smo stavili to kao točku za hitni postupak, nije bilo rasprave. Ako imamo komunikaciju iz poštovanja u javnom interesu, bez ideološkog prepucavanja, možemo postići konsenzus oko takvih točaka”.

“Zagreb je glasao za stečajni plan prema kojem će dobiti 20 posto potraživanja. Da stečajni plan ne prođe, Zagreb se ne bi uopće naplatio, a 400 radnika bi izgubilo posao. Oko 90 posto radnika podržava ovakav stečajni plan, nastavak proizvodnje ide dobro, slovački partner je doveo do poboljšanja. Čim je odluka na Skupštini donesena, odnesena je na Zagrebački velesajam gdje je ročište u tijeku i nadam se da će se sretno završiti”, dodao je gradonačelnik.

Ponovno se vratio na temu Aktualca. “Možda je razlog blagom Aktualcu i to što smo čim prije htjeli odluku o Gredelju budući da je ročište u tijeku. S druge strane, zastupnici komentiraju da je bio konstruktivniji Aktualni sat”, kaže.

Rekao je da novih informacija od USKOK-a nema te da će im proslijediti sve što nađu. Na pitanje o ugovorima s gradom i preminulom poduzetniku Nenadu Bukovcu koji je prije tjedan dana počinio samoubojstvo, rekao je: “Taj preminuli poduzetnik je bio i u zgradi Gradske uprave. Bila je situacija da je pokušao doći do naplate potraživanja od Gradskih groblja, međutim nisu postojali nikakvi dokumenti prema kojima bi se to naplatilo. Banuo je u ured zamjenika Korlaeta i izložio svoj slučaj. Međutim, kad se konzultiralo, utvrđeno je da nema papirologije po kojoj bi se naplatio. On ga je uputio dalje u službe, na gradska poduzeća. Nije me iznenadilo sve što se kasnije dogodilo s USKOK-om”.

Na pitanje novinara je li poduzetnik pokazivao znakove rastrojenosti, Tomašević je rekao da ne želi spekulirati. Ipak, napomenuo je da je poduzetnik dvaput upao u urede njegovih zamjenika iznenada i nenajavljeno.

Istaknuo je i da ima povjerenja u suradnike. “Neke pročelnike znam od ranije. Tranzicija vlasti kakvu imamo u Zagrebu nema nijedan grad u Hrvatskoj, toliko uhićenja u Gradskoj upravi. Prvo što morate provjeriti kad dođete na posao je – je li netko uhićen. Dajemo sve od sebe, sve funkcionira, stabilizirali smo kratkoročno financije, sve i dalje ide, rješavamo goruće probleme”, zaključuje Tomašević.

Komentari