Od siječnja 2018. godine ZET bi mogao biti izdvojen od Zagrebačkog holdinga.

Od Zagrebačkog holdinga od siječnja sljedeće godine izdvojit će se podružnica ZET i Zagrebački velesajam, a nastupit će samostalno u vlasništvu Grada Zagreba.

Na sjednici Gradske skupštine, u prosincu će se naći materijali o izdvajanju ovih podružnica. Zastupnici će, osim o Proračunu za 2018. godinu, glasati i o ovom pitanju te ako dođe do izglasavanja, ZET i Velesajam kao samostalna trgovačka društva kreću s radom već krajem siječnja sljedeće godine.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak osvrnuo se na današnju vijest o izdvajanju ZET-a od Zagrebačkog holdinga, njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

‘Dakle, opet se, prema ustaljenom običaju pred kraj godine otvara tema restrukturiranja Holdinga, izdvajanja pojedinih podružnica, sve pod izlikom kvalitetnijeg poslovanja, bolje usluge, niže cijene, zadržavanja radnih mjesta …

Dakle, najmanje četiri godine slušamo istu priču, najmanje četiri godine ništa se ne događa jer gradska uprava i uprava Holdinga ne znaju što zapravo žele i na koji način bi se moglo poboljšati poslovanje Holdinga.

Podsjećam da smo prije četiri godine već imali potpuni fijasko restrukturiranja, budući da nije dobivena suglasnost imatelja obveznica. Na to se jednostavno zaboravilo.

Nadalje, prije dvije godine, uprava Zagrebačkog holdinga odabrala je savjetnika koji je trebao u roku 6 mjeseci predložiti najprihvatljiviji model operativnog restrukturiranja. Prošle su dvije godine, nikada ništa nije prezentirano javnosti, iako se to više puta tražilo.

Sada se pojavljuju dodatno angažirani savjetnici koji nešto predlažu, a da ne znamo odgovore niti na jedno važno pitanje:
1. Kolika su ukupna dugovanja ZET-a i Velesajma, kome su sve dužni?
2. Ukoliko se ide na izdvajanje, da li će ta dugovanja direktno platiti građani iz proračuna?
3. Da li će građani Zagreba svake godine i nadalje plaćati subvencije za ZET u iznosu od 500-700 milijuna kuna?
4. Kako će se izdvajanje odraziti na kvalitetu i konačnu cijenu usluge prijevoza za građane? Hoće li prijevoz ZET-om poskupjeti, hoće li se pojedine linije ukidati?
5. Hoće li izdvajanje pridonijeti tome da se u predstojećem razdoblju konačno izgradi koji kilometar nove tramvajske pruge u Zagrebu?
6. Ukoliko se ZET i Velesajam izdvoje, pa i nadalje budu uzrokovali velike gubitke – da li je to podloga za njihovu prodaju?

Puno, jako puno pitanja na koja gradonačelnik i uprava Holdinga trebaju prije bilo čega dati jasne odgovore, precizne analize i izračune!

Jer, dobro je da se unutar Holdinga o ovoj temi razgovara sa socijalnim partnerima, ali konačnu odluku mora donijeti politika, Gradska skupština Grada Zagreba. A ona mora biti odgovorna!

A da bi se mogla donijeti odluka koje će brinuti o potrebama Zagrepčana, podloga mora biti stručna, jasna i precizna, utemeljena na stvarnim brojkama i analizama, a ne na “odokativnim” procjenama gradske uprave koje nakon nekoliko mjeseci (primjer polu-satne karte za 4 kune) uzrokuju ZET-u dodatne gubitke od nekoliko desetaka milijuna kuna!

S pravom se onda trebamo pitati – tko je zapravo savjetnik za takve poteze? Angažirani i plaćeni savjetnici ili neki drugi, “kućni” savjetnici?

Vrijeme je za ozbiljnu, a ne za “odokativnu” politiku gradonačelniče!’

Komentari