TOMISLAV IMA POREMEĆAJ KOJI MU JE ITEKAKO OTEŽAO MLADOST: Mora učiti duplo više od drugih, a danas završava dva fakulteta

Telegram
Prije četiri godine saznao je da ima ADHD, a danas je magistar logopedije i student treće godine solo pjevanja nakon čega će biti tenor.

Tomislav Tukša od vrtića je osjećao da je drugačiji, za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja u MIOC-u su ga maltretirali, a često se zatvarao u sebe.

”Pao sam treću godinu faksa. Morao sam ponavljati jer nisam uspio skupiti sve potpise. Falio mi je jedan. Studirao sam logopediju i predavanja uglavnom nisu bila klasična, nego smo imali vježbe, debate i radionice na kojima je trebalo aktivno sudjelovati. Na temelju toga dobivali smo evaluacije i potpise. Generalno, svaki dan trebao sam biti neprestano koncentriran tri sata, a zatim na novom kolegiju iduća tri sata. Jako sam se zabrinuo da ću zaboraviti skupiti sve potpise i tako nešto. Na kraju mi se to i dogodilo.”, ispričao je Tomislav za Telegram.

Naime, logopediju je upisao nakon završene srednje škole gdje je imao odlične ocjene, a na prijemnom je bio treći. Međuti, već na prvoj godini faksa susreo sam se s dugačkim predavanjima koja zahtijevaju potpunu pozornost.

”Nema teoretske šanse da se koncentriram. Ali ovo nije škola – ne moram odgovarati, fino ću tu sjediti i pustiti mozak na pašu”, brzo sam shvatio kako će izgledati moj odlazak na fakultet. Svo gradivo naučio bih prije ispita i to je to… Na trećoj godini, na predmetu “Specifične teškoće učenja”, prvi put sam čuo nešto o poremećaju za koji sam danas svjestan da ga imam. Sjedio sam u predavaonici i pokušavao se koncentrirati na ono što je profesorica govorila”, nastavlja Tomislav svoju priču kada je upravo iz predavanja profesorice, shvatuo da ima ADHD- poremećaj hiperaktivnosti i pažnje.

Problemi još od vrtićke dobi

 

”Povijest i matematika bile su mi najkritičnije. Prvo bih dobio jedinicu, onda bih to nekako išao ispravljati uz tešku muku. Profesori su često znali komentirati da sam nemiran, pitali bi me zašto se vrpoljim, kao da ja to namjerno radim…”, nastavlja Tomislav svoju priču te njegovo ponašanje poistovjećivali s lošim odgojem.

”Takva je bila logika. I danas pamtim kako sam na zemljopisu dobio jedan iz testa. Vrpoljio sam se, profesorica je mislila da prepisujem, došla je do mene i uzela mi test. Nisam prepisivao.”, kazao je i prisjetio se kako su ga u razredu, često maltretirali. Njegova dijagnoza često mu je stvarala probleme i u svakodnevnom životu i snalaženju u prostoru pa se tako jedne prilike, izgubio u Importaneu te tek uz pomoć karte, uspio pronaći izlaz.

Testiranje za ADHD tada je provodila prof.dr.sc. Snježana Sekušak-Galešev, najpoznatija hrvatska stučnjakinja u tom području, a postupak traje dva dana.

”Prvi dan provodi se iscrpan intervju s detaljnom obiteljskom anamnezom. Rješava se i opsežan test inteligencije. Drugi dan na red su došli posebni testovi. Razne slagalice, kockice ili zadaci na papiru. Potrebno ih je riješiti u vrlo kratkom vremenu koje se mjeri štopericom. Profesorica mi je rekla da dođem po rezultate za nekoliko dana. Potvrdila mi je da imam ADHD. Kad sam to čuo, nisam se šokirao. Laknulo mi je. Konačno znam što je meni, dobio sam odgovor na pitanja koje si postavljam cijeli život. Zašto je meni teško, zašto učim tri puta dulje od ostalih, zašto se ne mogu koncentrirati ni na što?”, ispričao je Tomislav.

O ADHD-u danas otvoreno priča sa svima.
”Ipak, u školi u kojoj radim nisam rekao svim roditeljima, nego samo jednoj mami čiji sin također ima poremećaj pažnje. Bila je oduševljena, rekla mi je da ja zasigurno najbolje od svih razumijem njezino dijete. I apsolutno se slažem s njom. Kako sam dosta kasno dobio svoju dijagnozu, kasno sam se počeo i povezivati s ljudima koji imaju iste teškoće.”, zaključuje Tomislav.

Komentari