‘TOMAŠEVIĆU, VIDIMO SE NA SUDU!’ Organizatori Hoda za život bijesni na gradonačelnika: ‘Ne može samo frendovima davati gradske jarbole’

Vice Batarelo, Natalija Kanački i Karlo Novosel (Foto: Vigilare.info)

Članovi udruge Vigilare i U ime obitelji odlučili su se na radikalan potez te su na današnjoj konferenciji ispred Poglavarstva Grada Zagreba najavili da podižu tužbu protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Spomenute udruge bile su organizatori Hoda za život u Zagrebu 14. svibnja, a ono što smatraju spornim je odluka gradonačelnika da zabrani vješanje zastavica tog događaja na gradskim jarbolima. Podsjetimo, Tomašević je za navedeno dao sljedeće objašnjenje:

“Ne slažem se s ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.

Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu s politikom gradske vlasti. Također, kao gradonačelnik dajem finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano za projekcije na fontanama te za postavljanje zastava na gradske jarbole”, objasnio je Tomašević.

Batarelo: ‘To je nekakav trend među totalitarnim režimima’

No, U ime obitelji i Vigilare ne planiraju samo tako preći preko Tomaševićeve odluke.

„Stvarno je nevjerojatno da se nalazimo ovdje. Zbog čega? Zbog zabrane zastava! Izgleda da je to nekakav trend među totalitarnim režimima. Ovih dana čujemo da će komunistička Kina zabraniti film „Top Gun: Maverick“ zbog zastave, jer im se ne sviđa jedna tajvanska zastava na jakni glavnog glumca…“, rekao je na konferenciji predsjednik udruge Vigilare, Vice Batarelo i gradonačelnika optužio za manipulaciju i iznošenje neistina.

Đekić: ‘Tomaševićeva odluka je školski primjer diskriminacije’

„Njegov ured za prostorno uređenje je mjesec dana prije Hoda odobrio zastave, a onda ih je gradonačelnik – jer mu se Hod osobno ne sviđa – dva dana prije Hoda jednostavno zabranio“, podsjetio je Batarelo.

Predstavnik odvjetničkog ureda Filip Đekić  taj potez je opisao kao “školski primjer” diskriminacije i napomenuo da je gradonačelnik obmanuo javnost spominjući pokroviteljstvo Grada, za što tvrdi da organizatori nikada nisu uputili zahtjev. Ono što smatraju spornim je zabrana zastavica.

Kanački: ‘Gradonačelnik nas je vratio u srednji vijek’

Natalija Kanački upozorila je da to nije jedini slučaj diskriminacije koji se dogodio za vrijeme Hoda. Kao primjer je navela pravo priziv savjesti za kojeg tvrdi da se stvarao veliki pritisak prema liječnicima, posebno u KB Sveti Duh. Osvrnula se i na slučaj Mirele Čavajde i rekla da se radi “o zloupotrebi bolesti nerođenog djeteta starog šest mjeseci za promicanje feticida, uz zahtjev da se taj postupak plaća javnim novcem”.

Karlo Novosel iz udruge U ime obitelji rekao je da je Tomašević svojim ponašanjem Zagreb vratio u srednji vijek te ga prozvao za “diktatorstvo i neinkluzivnost, kršenje prava na jednakost i ravnopravnost te mizoginiju, mizandriju i heterofobiju”.

Na samom kraju, Batarelo je istaknuo da oni traže jednaka pravila i mogućnosti i ističe da u slučaju Hoda za život to nije bio slučaj.

„Možete se i ne morate složiti s ciljevima, ali grad i gradski jarboli nisu osobno vlasništvo gospodina Tomaševića i ne može ih on davati samo svojim ‘frendovima’, a drugima ne. A to se vidjelo. Čim je naše zastave zabranio, odmah su idući dan osvanule LGBTQ+ zastave, kao nekakav izraz moći, vlasti i vrhovništva. Glede Tomaševićeva diskriminirajućeg postupka naći ćemo se na sudu“, zaključuje Vice Batarelo.

Povodom ove tužbe, upit smo poslali Gradu, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.


Komentari