‘Tomaševićeva zamjenica rekla nam je da Zagreb ima dovoljno djece i da nije potrebno podizanje nataliteta’

Foto: Pixsell/Screenshot

Najavljeno ukidanje mjere “roditelj odgojitelj” posljednjih je dana izazvalo niz reakcija u javnosti. Gradonačelnik Tomašević je odlučno krenuo u rezanje proračuna i njegovo popunjavanje te je odlučio ukinuti mjeru. Doduše, ne ukinuti u potpunosti već ju ukinuti za djecu koja su prešla sedam godina, dok bi onoj mlađoj od sedam mjera i dalje vrijedila ali u iznosu od 1000 kuna što je korisnicima mjere bilo nedopustivo.

Stoga su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, inicijative “Djeca su budućnost” i grupe “Majke odgojiteljice Zagreb” reagirali i organizirali mirno okupljanje 13. studenoga kada su se okupili ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva gdje su palili lampione i odaslali poruku kako ne žele odustati..

Potom je uslijedio sastanak 16. studenog na kojemu se pojavila zamjenica gradonačelnika Daniela Dolenec što je dodatno revoltiralo nezadovoljne korisnike mjere roditelj odgojitelj koji su očekivali da će se na sastanku pojaviti gradonačelnik Tomašević. O sastanku smo već ranije pisali, ali kako naknadno doznajemo, majke su na sastanku tražile Dolenec da im objasni zašto ukidaju mjeru i upozorili su da će time Zagreb izgubiti status “Grad prijatelj djece”.

“No, zamjenica je odgovorila kako Gradu Zagrebu status Grad prijatelj djece nije potreban jer Zagreb već ima dovoljan broj djece što se vidi po tome jer nema mjesta u vrtićima te da samim time nije niti potrebno podizanje nataliteta”, ispričala je za Zagreb.info Kristina Kovačević, korisnica mjere roditelj odgojitelj.

Foto: Zagreb.info/Kristina Kovačević

Iz Grada demantiraju tvrdnje Kovačević

Upit za provjeru tvrdnji Kristine Kovačević poslali smo i Gradu, a po objavi članka stigao je i odgovor.

”Tema Grada Zagreba kao Grada prijatelja djece nije ni u jednom trenu bila tema sastanka s udrugama roditelja odgojitelja, niti je zamjenica išta takvog izgovorila, na sastanku, neformalno, niti u bilo kojem kontekstu”, poručili su za Zagreb.info iz Grada.

Tomašević najavio nove vrtiće

Podsjetimo i da je poslije spomenutoga sastanka, gradonačelnik Tomašević gostovao u RTL Direktu. Na pitanje koliko će biti novih mjesta u vrtića s obzirom na ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, Tomašević je kazao da su predvidjeli ne samo mjere za gradnju novih vrtića nego i privremeni zakup prostora.

“Rade se analize ali bit će mjesta za 1500 i više djece, s tim da je bilo naknadnih upisa u vrtiće i ove godine”, kazao je.

Njegova zamjenica, Danijela Dolenec nakon sastanka nije davala nikakve izjave.

Podsjetimo, nakon sastanka uslijedio je prosvjed 17. studenog na kojem su se okupili nezadovoljni korisnici mjere, zajedno sa svojom djecom te su na zvučniku pustili predizborno obećanje aktualnog gradonačelnika kako neće dirati mjeru. Potom su svi u glas skandirali da Tomašević da ostavku.

Majke-odgojiteljice dobile su potporu Mosta, a uz njih je stao Ivica Lovrić, bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Potporu su dobile i od Crkve te će se danas služiti misa na nakanu da se mjere ne ukinu, a održat će se u 18:30 sati u Župi sv. Ivana XXIII u Dubravi.


Komentari