Tomašević u Glasgowu govorio o planovima za ‘zeleniji’ Zagreb: ‘Naša je zadaća proširiti tramvajsku mrežu i rute, označiti više biciklističkih staza…’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je sudjelovao na panel debati Savez gradonačelnika za Europski zeleni plan u Glasgowu, u organizaciji zajednice Eurocities.

Uz Tomaševića, na panel raspravi sudjelovali su i zamjenica gradonačelnika Osla Sirin Hellvin Stav, predsjednik metropole Lyona Bruno Bernard te gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony.

Na debati je Tomašević istaknuo da je Gradska skupština usvojila energetsku strategiju koja predviđa instaliranje solarnih panela na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama, obiteljskim kućama te poduzetništvu. Isto tako, napomenuo je i da Zagreb razvija strategiju protiv energetskog siromaštva s naglaskom na društvenu ravnopravnost u snošenju troškova energije.

S obzirom na to da u Zagrebu postoji trend rasta osobnih vozila, točnije na 800 tisuća Zagrepčana imamo čak 400 tisuća auta, Tomašević se osvrnuo na navedeni problem u prometu. Kaže da je tomu vjerojatno doprinijela pandemija koronavirusa.
 
“Zagrebački javni prijevoz subvencioniran je u iznosu od 80%, kako bi cijena karte bila zaista niska, a za neke skupine ljudi, kao što su invalidi te umirovljenici, javni prijevoz je besplatan”, izjavio je Tomašević i dodao da se nada većem korištenju javnog prijevoza i da je za to potrebno osigurati dobru infrastrukturu.

“Dobra početna točka Zagreba je električni tramvaj, što je tradicionalan javni prijevoz. Naša je zadaća proširiti tramvajsku mrežu i rute, obnoviti tramvajsku flotu, ali i npr. označiti više biciklističkih staza”, rekao je.

Tomašević je otkrio i da je pored prometa, upravljanje otpadom jedan od velikih izazova s kojim se Zagreb suočava te da je za to važna edukacija građana kao i kontrola nad gradskim tvrtkama nadležnima za upravljanje otpadom, odnosno javnim prijevozom.

Komentari