Tomašević: ‘Stranke koje su glasale za ‘lex šerif’ trebale bi iz svog naziva izbaciti da su demokratske’

Foto: Zagreb je NAŠ / Facebook

Hrvatski sabor upravo je izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi, popularno zvan ‘lex šerif’, unatoč protivljenju struke, organizacija civilnog društva, lokalnih političkih stranaka i Skupštine Grada Zagreba kao najvećeg predstavničkog tijela jedinica regionalne i lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Uobičajeno je da ovakvi organski zakoni stupaju na snagu iduće kalendarske godine, no ‘lex šerif’, koji možemo nazvati i ‘lex Bandić’, stupa na snagu prvi dan nakon objave u Narodnim novinama – doslovno preko noći. Predstavnička tijela poput Skupštine Grada Zagreba su proceduru donošenja proračuna započele po jednom zakonu, a bit će prisiljene završiti je prema sasvim drugom zakonu, što je skandalozno! Radi se o nezapamćenom silovanju procedure i stvaranju pravne nesigurnosti kako bi se zaštitilo lokalne šerife pri izglasavanju proračuna. “Sve stranke koje su glasale za ‘lex šerif’ poput Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati trebale bi iz svog naziva izbaciti da su demokratske jer su ovakvom koncentracijom moći u rukama lokalnih čelnika zabili zadnji čavao u lijes lokalne demokracije”, izjavio je Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ!.

U odnosu na prvo čitanje Vlada je kao najveće promjene prijedloga Zakona predstavila izmjene oko opoziva čelnika koje sada mogu pokrenuti dvije trećine vijećnika, dok je u prvoj verziji zakona to moglo učiniti 20 posto birača.

“Radi se zapravo o kozmetičkoj promjeni i bacanju prašine u oči. Referendum o opozivu čelnika bit će valjan jedino ako za opoziv glasa više od trećine ukupnog broja registriranih birača, a na redovne lokalne izbore ih izađe tek nešto više od trećine. Činjenica je da se ovim zakonom ovlasti predstavničkih tijela radikalno smanjuju jer ostaje odredba da će neizglasavanjem proračuna na izvanredne izbore ići samo predstavničko tijelo, ali ne i lokalni čelnici. Time se gubi glavni instrument kontrole lokalnih moćnika i nanosi nesaglediva šteta demokraciji”, rekao je Tomašević.

Fotografije s prosvjedne akcije Zagreb je NAŠ!, Nove ljevice i ZA GRAD kojom se prosvjedovalo protiv ‘lex šerif’ tj. ‘lex Bandić’ još u listopadu pogledajte OVDJE.

 


Komentari