Tomašević: ‘Spasili smo Zagreb od ruba bankrota’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Prošle su dvije godine otkako je u fotelju gradonačelnika Zagreba sjeo Tomislav Tomašević. Tim povodom gostovao je u Dnevniku HTV-a. Rekao je odmah kako jedan mandat nije dovoljan za sve promjene koje su potrebne u Zagrebu.

“Najavljivao i sam i tada prije izbora je ono što me zanima su dva mandata, a s druge strane nisam baš pobornik da se gradonačelnici javljaju i za treći mandat, ipak je osam godina dovoljno”, rekao je Tomašević.

TOMAŠEVIĆ NAGLASIO POVIJESNI TRENUTAK: ‘O izgradnji ove škole priča se već 30 godina’

Kaže da su zadovoljni s onime što su napravili. Ističe kako su grad spasili od ruba bankrota te pokrenuli i brojne projekte koji će se vidjeti u drugoj polovici mandata. Također je istaknuo da će grad Zagreb iz Fonda solidarnosti povući do kraja ovog mjeseca oko 185 milijuna eura.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Pohvalio se da je grad Zagreb povećao odvoz otpada za 30 posto u samo devet mjeseci.

“Manje otpada ide na Jakuševac, jer ga se upravo odvaja kroz recikliranje i kompostiranje. Što se tiče Pripuza i C.I.O.S. grupe te ovo što plasira oporba pa čak i većina vladajuće većine da smo povećali broj ugovora i da se povećao iznos koji ide C.I.O.S. grupi je netočan. Znači, dvostruko manje od Grada u C.I.O.S. grupu ide otkad sam ja gradonačelnik”, istaknuo je.

‘I JA SE NEKAD NE SLAŽEM, ALI…’ Tomašević komentirao one koji nisu pljeskali Čavajdi pa se osvrnuo na afere na Svetom Duhu

Dodao je da je glomazni otpad prije išao tim poduzećima, ali da sada više ne ide.

“Grad sam upravlja glomaznim otpadom. Bio otpad je isto išao tim poduzećima, više ne ide. Znači, sve ono što smo mogli staviti kao što smo obećali u gospodarenje gradskih tvrtki smo i napravili. Što se tiče postrojenja za obradu miješanog otpada, za kompostanu i što se tiče sortirnice, mi to ne možemo sami riješiti jer to košta 2 milijarde kuna. Nijedna županija u Hrvatskoj to ne može riješiti i za to postoji država i EU fondovi da se to riješi”, objasnio je Tomašević.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Na pitanje koliko će grad patiti zbog porezne reforme, odgovara da vraćaju stopu koja je bila do sada.

‘O TOME ĆEMO USKORO ODLUČITI’ Tomašević o najavljenim poskupljenjima od kojih strepe Zagrepčani: ‘Vidjet ćemo što ćemo morati poskupjeti’

“Ja smatram da je to socijalno pravilo. Zato što poreza na dohodak i prirez plaćaju oni s većim plaćama, a oni s manjim plaćama ga uopće ne plaćaju. U tom smislu mislim da je socijalno pravednije vratiti tu stopu, nego svima dići jednako cijene komunalnih usluga”, poručio je gradonačelnik.


Komentari