TOMAŠEVIĆ POSLAO VAŽNU PORUKU Otkrio što će u mandatu učiniti po pitanju prevencije nasilja nad ženama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a povodom toga na svom Facebook profilu oglasio se gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević.

“Nažalost, podaci Policijske uprave zagrebačke u prvih devet mjeseci 2021. godine pokazuju da su kaznena djela nasilja u obitelji povećana za trećinu u odnosu na 2020. godinu. Sprečavanje i borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja otežava niz čimbenika povezanih s neravnopravnim položajem žena, nedovoljnom osviješćenošću o problematici nasilja nad ženama, a često i nebrigom institucija. Naše institucije, i nacionalne i lokalne, moraju učiniti puno više kako bi prevenirale rodno uvjetovano nasilje, a kada do nasilja dođe, da na njega brzo i učinkovito reagiraju”, poručio je i otkrio što će oni po tom pitanju učiniti tijekom mandata.

Mjesta u skloništima, SOS linije, sadržaj u GO….

“Zato ćemo tijekom našeg mandata osigurati dovoljan broj mjesta u skloništima, osigurati dugoročno i stabilno financiranje specijaliziranih organizacija civilnog društva koje provode nezavisne usluge za podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja: SOS linije, savjetovališta i skloništa za žene, izraditi dodatne kriterije za dodjelu stanova u vlasništvu Grada žrtvama.

U suradnji s organizacijama civilnog društva osigurat ćemo redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu s žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, a u suradnji s PU zagrebačkom osigurati učinkovit odgovor policije na svaki oblik rodno uvjetovanog nasilja.

U Građanski odgoj uvest ćemo afirmativan sadržaj vezan uz rodnu ravnopravnost. Ispred nas je također razdoblje izrade nove Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji koja će nastaviti osiguravati, ali i unaprijediti potrebnu podršku i pomoć žrtvama nasilja”, zaključio je Tomašević.


Komentari