TOMAŠEVIĆ POKLEKNUO POD PRITISKOM? Poznata manifestacija naprasno prekinuta, trebala je trajati do sredine rujna

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Popularni zagrebački festival Caffe de Matoš koji se održava u samom centru grada je prekinut. Naime, festival je započeo još 18. lipnja, a trebao je trajati sve do sredine rujna. Ipak, to neće biti slučaj, tvrdi Jutarnji.

Obližnji stanari iz Mjesnog odbora Mimara poslali su prigovor Gradu Zagrebu, pišu, žaleći se na buku u parku. Tražili su da se festival prekine. Nisu dugo čekali na potvrdan odgovor novoizabranog gradonačelnika Tomaševića.

S njim se vjerojatno ne bi složila prošla v.d. zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je taj festival proglasila manifestacijom od posebnog interesa Gradu čime je organizatorima festivala Mažuranićev trg dan sa 50 posto popusta

Paškvan je zbunjen

Podsjećamo, ovu manifestaciju organizira tvrtka Jarun Park d.o.o. Direktor Ivan Paškvan prije samo nekoliko dana objasnio je kako su i oni sami doznali za prijavu stanara. Nakon toga tražili su sastanak s Gradom i pokrenuli peticiju za spas festivala.

On je početkom festivala rekao: “Nitko nam se direktno nije javio s pritužbama, a kad smo ljude iz Mjesnog odbora pozvali na razgovor, oni su ga odbili. Tijekom cijelog trajanja Caffe de Matoša nije nam se javila ni policija ni komunalno redarstvo. Zbog ovog problema bili smo na sastancima u Gradu i zadovoljni smo njima. Očekujemo da ćemo ih održati još nekoliko.”

Pritužbe građana ipak prejake

Javna ustanova Maksimir, koja upravlja zaštićenim područjima Grada Zagreba, piše kako je tvrtka Jarun park d.o.o. ovo ljeto željela organizirati i Ljeto u Ribnjaku – Matoš u Ribičiji. Za to događanje, koje je trebalo trajati dva mjeseca, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao je negativno mišljenje te nije dao koncesiju.

Objasnili su kako događanje “svojim opsegom, karakterom i potrebnim prostornim kapacitetom nije primjeren zaštićenom povijesnom perivoju.”

Dodatni razlog bile su pritužbe građana na isti događaj prošlog ljeta 2020. godine. Javna ustanova Maksimir ubuduće će manifestacije sličnog karaktera usmjeravati na prostore poput Trga dr. Franje Tuđmana, Bundeka ili Jaruna, piše Jutarnji list.


Komentari