TOMAŠEVIĆ OTVORIO SVOJE PRVE RADOVE: ‘Trajati će šest mjeseci i bit će nova regulacija prometa, građane molimo za strpljenje’

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je otvorio prve radove u novom mandatu.

Riječ je o radovima na uređenju Domovinskog mosta koji će se izvoditi temeljem Projekta sanacije. Radovi bi trebali trajati šest mjeseci, a njihova je vrijednost oko 14 milijuna kuna bez PDV-a.

“Radi se o nešto manje od 900 metara i u jednom i u drugom smjeru. Radit će se sljedećih šest mjeseci i bit će cijelo vrijeme zatvorene dvije trake kolnika, znači jedna u svakom smjeru, međutim uvijek će biti prohodan prolaz za pješake i bicikliste, barem na jednoj strani mosta. To će trajati šest mjeseci”, izjavio je Tomašević.

Pritom je zamolio građane za strpljenje jer je “to održavanje mosta apsolutno nužno, a radovi su počeli pred ljeto kako bi što manje ometali život građana”.

Foto: Grad Zagreb

Istaknuo je da su radovi u tijeku ili u pripremi i na drugim mostovima jer je bitno da su mostovi u dobrom stanju, da su sigurni i kvalitetni. Dodao je i kako je bilo nekih informacija od strane Ministarstva graditeljstva da je potrebno ulagati u održavanje.

“Mi se toga držimo, u tom smjeru idu i ovi radovi. Tako da u tom smislu apsolutno je to i ideja cijela”, rekao je Tomašević.

Pomoćnik pročelnika za ceste Krunoslav Tepeš naveo je da će se u sklopu radova na izvanrednom održavanju Domovinskog mosta urediti kompletne površine obostranih pješačko-biciklističkih staza, uredit će se razdjelni i središnji pojas, obnovit će se i očistiti prijelazne naprave, sanirati mrežaste mikropukotine na pilonima, te će se na ukupno 64 zatege sanirati spojevi sa nosivom konstrukcijom.

“U sklopu radova na snazi je privremena regulacija prometa, a kako bi se osigurao kontinuitet pješačko-biciklističke komunikacije duž samog Domovinskog mosta radovi će se odvijati u dvije faze, a danas je krenula prva gdje će u smjeru van grada prema Zagrebačkoj obilaznici biti zauzeta vanjska kolnička traka, dok će u suprotnom smjeru u ulazu u grad biti zauzeta središnja, unutarnja kolnička traka kako bi se moglo pristupiti radovima na središnjem pojasu”, rekao je Tepeš.

Foto: Grad Zagreb

Dodao je kako će nakon završetka prve faze, koju očekuju da završi kroz tri mjeseca, stupit će na snagu nova regulacija prometa sa naizmjeničnom istovjetnom regulacijom.

Novinare je zanimalo što je uzrokovalo ovakvo loše stanje mosta koji je bio saniran i 2009. godine.

Tepeš im je odgovorio kako je ovdje indikativno da svi ovi radovi koji se odnose na sanaciju pješačko-biciklističke površine su nastali nakon garantnog roka.

Tepeš je podsjetio i da su u tijeku radovi na starom Savskom pješačkom mostu te očekuju da u ožujku iduće godine taj most bude završen.


Komentari