Tomašević: ‘Odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u svibnju’

Foto: Screenshot HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u HTV-ovu središnjem Dnevniku da je u pripremi dubinska analiza Gradske plinare nakon koje će se sjesti s koalicijskim partnerima i odlučiti što je najbolje za građane Zagreba. Govorio je i o otkazima u Holdingu. Naglasio je kako će trećina financijskih ušteda nastati otpuštanjem rukovodećeg kadra. Za koaliciju je rekao da ima trzavica, ali da je stabilna.

Plinara

“Znate da je nekim lošim odlukama bivše Uprave i globalnim okolnostima došlo do velikih gubitaka u GPZ opskrbi. Mi smo dobar dio tih gubitaka na neki način apsorbirali, uspjeli smo da korisnicima, koji čak nisu ni plaćali, ne dođe do obustave plina. Tako je bilo cijelu zimu, međutim, veliki su problemi, jer su štetni ugovori potpisani. Čak moj drugi radni dan, bivša Uprava je potpisala ugovor koji je ugovorio da GPZ opskrba kupuje plin po varijabilnoj cijeni od dobavljača”, poručio je.

Rekao je da se odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u svibnju te da ne može spekulirati hoće li se ta tvrtka zaista i prodati, a kamoli tko je moguć najizgledniji kupac.

Otkazi u Holdingu

Istaknuo je kako se u toj tvrtki politički kadroviralo. Dodao je da nije riječ o političkom revanšizmu, nego postoje zakonski kriteriji koji su objektivni i određuju kako se utvrđuje višak radnika.

“To su dob, broj članova uzdržavanih u obitelji, godine staža. Tako se utvrđuje popis i tu nema revanšizma”, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Rekao je kako u administraciji ima viša ljudi, te da ima i viška u rukovodećim kadrovima.

“Ako gledamo uštede koje će nastati smanjenjem broja radnika, gotovo trećina tih financijskih ušteda će nastati upravo otpuštanjem rukovodećeg kadra koji je višak. To je sedamdesetak ljudi”, rekao je.

Sukob u koaliciji

Koalicijski partner SDP ne gleda baš blagonaklono na takve odluke. Tomašević je istaknuo da u svakoj koaliciji dolazi do trzavica.

“Tako da do trzavica neće možda doći, već će sigurno doći”, poručio je.

Rekao je kako do neslaganja dolazi u bilo kakvom partnerskom odnosu, no koalicija je stabilna i uvijek će se pokušati pronaći najbolje rješenje. Dodao je da ne očekuje splitski scenarij.

Obnova u Zagrebu

“Nemamo ni jednu višestambenu zgradu, ni kuću koja se počela graditi”, rekao je.

Naglasio je kako je Grad učinio apsolutno sve što je mogao. Podsjetio je da Grad Zagreb po zakonu nije odgovoran za obnovu, niti za donošenje odluka vezano za obnovu. To radi ministarstvo.

Fond za obnovu nadgleda provođenje odluka Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

“Mi smo posudili gradske zaposlenike i Fondu i Ministarstvu. Kontaktirali smo predstavnike više od četiri tisuće zgrada da što bolje ispune zahtjeve. Osigurali smo novac za financiranje oštećenih zgrada”, rekao je i dodao da očekuje da će u travnju početi obnova višestambenih zgrada i kuća.

Poskupljenja

Zagrebački gradonačelnik poručio je da poskupljenje usluga u Zagrebu ovisi o inflaciji, na što Grad ne može utjecati.

Cijene energenata utječu na cijenu javnog gradskog prijevoza, ali još ne želi o tome govoriti.

Izgradnja stadiona

Tomašević je istaknuo da se intenzivno razgovara o izgradnji novog stadiona na Maksimiru. No, o detaljima ne bi još javno govorio.

 


Komentari