Tomašević o odvajanju otpada: Ići ćemo na individualnu odgovornost, redar, kamere, ali i ako se nađe neki račun u vreći za smeće, to se radi i u drugim gradovima

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u emisiji Pressing na N1 gdje je govorio o tome koliko je zadovoljan potezima koje su napravili, komentirao je razvrstavanje otpada, obnovi nakon potresa, mjeri roditelj odgojitelj, otkazima, ali i ostalim važnim temama.

Najbolji potez

“Promjenili smo način kako se upravlja Gradom, smanjili smo broj ureda, radimo i restrukturiranje gradskih poduzeća,. Putem javnih natječaja izabrali smo nova četiri člana u Holdingu, izabrali smo najbolje ljude na temelju životopisa. Radimo na neriješenim situacijama za stanare u hostelu Arena”.

Brzu smjenu nadzornog odbora ne smatra kiksom, kaže da ih je brzo smijenio jer se nisu slagali za drugu fazu. Vidimo sad koliko smo brzo morali djelovati, rekao je Tomašević.

Loši potezi

Pod pogreške aktualni gradonačelnik naveo je nedostatak komunikacije na početku mandata.

“Pogreška koju ne bi ponovio je to što na početku nisu dovoljno komunicirali: “Tih prvih 100 dana je bila velika brzina kao da letite avionom. Morali smo brzo djelovati i komunikaciju staviti u drugi plan. Imali smo situaciju s likvidnošću koju je trebalo odmah rješavati pa smo komunikaciju stavili u drugi plan. Kasnije smo to unaprjeđivali, zato sada imamo redovne presice, ali ima još puno prostora za napredak” rekao je.

Odvajanje otpada

“Koju god tehnologiju odaberemo nema tu idealne opcije jer svaki sustav gdje radite neku promjenu treba neko vrijeme za prilagodbu. Imate situaciju kad deset kućanstava u višestambenoj zgradi odvaja papir u plavi spremnik i jedan korisnik baci meso i to odvajanje postane beskorisno” pojasnio je.

“Rješenje može biti ako se to počne kažnjavati. Nećemo odmah to, bit će opomene, upozorenja, pokušat ćemo svaki puta individualizirati odgovornost, ako komunalni redar utvrdi, kamere su tu kao jedno od rješenja, ako se nađu neki računi u vrećicama da se utvrdi identitet, to se radi i u drugim gradovima”.

Gradonačelnik smatra kako je interes onih koji se trude sortirati  da im to netko ne pokvari i vjeruje da će velika većina građana to savjesno raditi, oni koji su do sada odvajali da će još više odvajati jer će plaćati manje račune.

“Mi smo grad, zajednica. Bez suradnje građana i Grada ne možemo funkcionirati. Nema komunalnih redara koji mogu spriječiti nekoga da baci smeće na ulici. Kao zajednica držimo se nepisanih pravila, i kao zajednica reagiramo na ponašanje za koje smatramo da je neprimjerno”, govori Tomašević.

Istaknuo je da im je u interesu da izađu ususret građanima koji najviše odvajaju, a oni traže manje vrećice zbog češćeg odlaganja, odnosno da im se ne pojavljuje smrad u stanu.

“Ono što je bitno da bi taj sustav funkcionirao je da spremnici budu pod kontrolom vlasnika da treće osobe nemaju pristup tome, svatko tko prolazi od prolaznika po ulici otvori kantu i odloži tamo što želi. Spremnici idu u smetlarnike da zgrade imaju te zajedničke prostorije za otpad, one koje to nemaju da idu u dvorišta, a tamo gdje to nemaju to će ići na javnu površinu u bokseve” pojasnio je Tomašević.

Smatra da se otpad odvozi redovno, ali možda bi trebalo biti i češće, s obzirom na to da smeće i metal često dugo stoji.

“Zasad broj odvoza otpada ostaje isti, ali ćemo modificirati sustav plastike i metala.”

Glomazni otpad

“Što se toga tiče tu su nastale ogromne uštede u odnosu na onaj sustav koji je bio, što se tiče skladišta na Jakuševcu, ono je izgrađeno prije 15 godina i nije korišteno, mi smo ishodili sve dozvole. Što se tiče drobilica one bi trebale doći u veljači, kupljene su putem EU fondova”.

“Ono što Grad Zagreb može sam gospodariti će gospodariti, ono što u ovom trenutku ne može je biootpad i za to se koriste usluge privatnih poduzeća na temelju javne nabave dok se ne realizira nova kompostana u vlasništvu Grada” rekao je.

Poskupljenja

“Cijene su otišle gore. U Holdingu imamo dvije plinare, jedna za distribuciju i jedna za opskrbu i tu je došlo do problema u plinari koja se bavi opskrbom jer je uprava tog društva koja je bila pri kraju mandata prošle vlasti, nisu kupili količine plina po tadašnjim jeftinim cijenama, oni nisu naručili jer su mislili da neće doći do poskupljenja.

“Ne mogu reći što će sve poskupjeti ove godine, to je svuda rastu cijene energenata, hrane, rast cijena na svim mogućim poljima, građevinski radovi to vidimo sad nakon ovih potresa, poskupio materijal na globalnom tržištu” pojasnio je Tomašević.

“Kroz tjedan dva stupit će na snagu nova uprava ZET-a, pa ćemo vidjeti što će biti s cijenom javnog prijevoza i žičare, koja je dio ZET-a, oprezan sam s obećanjima jer ono što obećam, želim i isporučiti”, poručio je.

Obnova

Tomašević je pojasnio kako treba razdvojiti sanaciju i konstrukcijsku obnovu.

“U Zagrebu je preko 160 škola i vrtića popravljeno manjim popravcima. Na vlast smo došli u lipnju prošle godine. Teško je reći koliko ćemo do ovog lipnja povući iz fondova. Neke od naših prijava idu na Grad, neke na ministarstva.

“Prošla vlast odredila je da im treba milijarda i 200 milijuna kuna. Mi smo vidjeli da je ta procjena dvostruko veća od same obnove na tim školama. Informirali smo Vladu da pola od tog iznosa alocira na druge sektore. Cilj je povući nešto manje od 600 milijuna kuna za obrazovno-odgojne institucije što uključuje i sanaciju i obnovu škola” pojasnio je gradonačelnik.

Otkazi

Najavljeno je oko 540 otkaza, mnogi najavljuju i tužbe.

“Ne može ispasti skuplje niti će tužbe itko dobiti jer sve što se radi je u skladu sa zakonom. Svima je jasno da je određeni broj radnika u Holdingu višak i da Holding već drugu godinu završava s velikim gubitkom i to je prva faza. Druga faza je definiranje i utvrđivanje kriterija” pojasnio je.

Radnici će dobiti otpremnine, a za to je gradonačelnik obrazložio da će biti trošak ove godine, dok sljedeće više neće.

“Zakonom zaštićene skupine neće dobiti otkaze, niti ih po zakonu mogu dobiti”, poručio je  Tomašević.

Za suradnju sa SDP-om kaže da je zadovoljan i dosad je bila dobra, te da su poboljšali komunikaciju.

Pročelnici

“Sad je 17 ureda, pročelnici će se imenovati, morali smo čekati da odluka stupi na snagu, raspisat ćemo natječaj i to se pokazalo da traje mjesecima. Neki su pročelnici sami otišli, neke smo uvjerili da se maknu, proći će i godina mandata dok dođe do toga da stavimo svoje pročelnike” pojasnio je.

Mjera RO

“To nije ishitrena odluka jer će od našeg stupanja na mandat do revidiranja proći godinu dana, a oni već sada mogu tražiti posao. Ta mjera je bila problematična i sa pravnog aspekta i zabranjivala je djeci da idu u vrtić, a majkama da idu na posao”.

“S druge strane to je demografska mjera i tu nikakvog socijalnog cenzusa nije bilo, imamo korisnike s malim prihodima, ali i one s velikim prihodima”.

“Mjera je sada na više od pola milijarde kuna godišnje, taj demografski učinak nije opravdao.

Upitan je li, kako ga neki optužuju, protiv tradicionalnih vrijednosti, obitelji, djece kaže da prvi put čuje za te optužbe.

“Kao demografsku politiku mi se zalažemo da su vrtići dostupni, jeftini, da su škole kvalitetne, da si mladi mogu priuštiti stan, mjere države za APN su mnogima nedostupne.
Najavili smo privremene vrtiće jer će trebati neko vrijeme da ih izgradimo, ove godine ćemo izgraditi četiri”.

Stanovi za najam

“Do kraja mandata ćemo graditi, moramo ispitati modele jer se mi više ne možemo zaduživati, država se može zaduživati, a mi imamo zakonski limit kao jedinica lokalne samouprave. Ne želim izlaziti s brojkama, ali mislimo povećati stambeni fond a i revidirati postojeće 6 662 stana koja su u vlasništvu Grada Zagreba, neki su socijalni, neki je tržišni najam, a neki su i zaslužni građani ali ćemo napraviti i reviziju, neki će ostati bez tih stanova” rekao je.

Građanski odgoj i obrazovanje

“Nama je to sve u programu, imamo sastanak idući tjedan. Nemam namjeru komentirati doskočice, ono što je ideja škole i zajednice tu u svakom slučaju ako ništa drugo, vidio sam mnoge reakcije učenika u Rijeci i učenici su oduševljeni, uče ih da budu aktivni građani, oni će sutra biti ti koji će nas kritizirati da nismo nešto dobro napravili. Predmet je izborni” poručio je Tomašević.

Govor mržnje

Album repera Tram 11 gradonačelnik nije preslušao pa ne može komentirati, ali je pročitao neke tekstove te iz njih ne može reći radi li se o slobodi izražavanja ili govoru mržnje.

BBB su oslikali mural Tram 11 u Sigečici, gradonačelnik je rekao kako to ne možemo usporediti s muralom osuđenog ratnog zločinca, ali trebali bi se pozabaviti dozvolama za oslikavanje.

Osvrnuo se i na uhićenja u Zadru zbog komentara na društvenim mrežama.

“Političari u javnom prostoru moraju izdržati veću dozu kritike nego građani, druga stvar kad je ozbiljna prijetnja u pitanju. Biti na vlasti znači biti izložen na kritiku. Svi koji su na vlasti trebaju se znati nositi s kritikom” poručio je Tomašević.

“S premijerom sam imao nekoliko sastanaka, jasno je da smo mi žestoka konkurencija, ali ja kao gradonačelnik moram zastupati interes građana i moram naći zajednički jezik s njima, bez obzira na sve kritike i netrpeljivosti mi moramo surađivati.

Trg maršala Tita

Dolaskom Viktora Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a ponovno se aktualiziralo pitanje vraćanja trga maršalu Titu.

“Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerom o svemu pa i o tome, to nije prioritetno pitanje, u kampanji sam rekao da sam za. Razgovarat ćemo koji bi to konkretno trg bio do kraja mandata”.

Stadion

“Razgovori su krenuli krajem prošlog mjeseca, ići ćemo na urbanistički plan, pa na konkretne korake. Stadion je potpuno nefunkcionalan i sramota je za ovaj grad, sreća je da su tribine prazne pa se ni ne kuže posljedice potresa na istočnoj tribini”.

“U ranoj smo fazi i ne bih o detaljima, nismo došli na temu o statutu, što ćemo se baviti uvjetima kad još nismo došli ni do konkretnih koraka. Taj statut udruge Dinamo je legalan tako da je iz te perspektive to točno, ali vjerujem da se neke upravljačke prakse mogu urediti, ali idemo prvo vidjeti koji su to modeli. Na kraju će odluku donijeti Gradska skupština.

“Navijam za Dinamo, ali nisam dugo bio na utakmici zbog upravljačke politike, bit ću na utakmici u nedjelju” poručio je Tomašević.

Velesajam

“Dobar dio prostora nije potreban za sajmišnu djelatnost ali to bi trebalo na javnu raspravu da vidimo koji su sadržaji potrebni Novom Zagrebu i čitavom gradu”.

Gradonačelnik je komentirao i izbor Renate Suša na čelno mjesto Velesajma.

“Birali smo ljude na javnom natječaju i odabrali smo one koji su najbolji po pitanju kompetencija i iskustva, vjerujem da nam partneri Srđ je naš nisu zamjerili, mi kao Skupština definiramo ciljeve, a uprava ih provodi, a gradonačelnik Dubrovnika raspiše natječaj na koji se prijavi jedan čovjek, a to je njegov kum. Mi nju nikada nismo ni vidjeli prije intervjua” rekao je gradonačelnik.

Rejting

“Treći smo, digao se rejting, nismo se počeli baviti politikom radi osobnih interesa, oscilacija će u rejtingu uvijek biti a mi ćemo nastaviti raditi u skladu s našim programom. Niti kad je rastao rejting nismo se uzdizali jer gledamo stvari na duži rok” zaključio je Tomašević.

Komentari