TOMAŠEVIĆ O OBNOVI ZAGREBA Prema zakonu, nije gradska odgovornost – ‘Nevjerojatno je da toliko traje!’

Gradonačelnik Tomislav u obilasku sajma Q'art na Ilici, foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je danas proces obnove grada i rekao kako je na raspolaganju za pomoć državnim institucijama, ali da obnova po zakonu, nije gradska odgovornost.

“Kao gradonačelnik, u godinu dana imam već drugog ministra obnove i drugog ravnatelja Fonda za obnovu, dviju institucija odgovornih za obnovu privatnih zgrada. Doista je nevjerojatno da to toliko traje”, ocijenio je Tomašević prilikom obilaska manifestacije Projekt Ilica: Q’art.

Sve je u rukama Vlade

Rekao je kako je ministar prostornog graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina najavio konkretna gradilišta i rokove, no “vidjet će se hoće li se to realizirati”.

Gradonačelnik Tomislav u obilasku sajma Q’art na Ilici, foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Ako je problem u cijenama, onda cijene treba dići, u javnim nabavama i, ako treba, u programima mjera”, dodao je Tomašević.

Naglasio je i kako je neprihvatljivo što obnova Zagreba toliko dugo traje ali i da je sve u rukama Vlade.

“Možda su sve političke opcije i vlada najviše podbacile upravo u obnovi nakon potresa u Zagrebu jer na Baniji su se barem neke obiteljske kuće počele graditi, a u Zagrebu ne”, naglasio je gradonačelnik.

Komentirao i prometne nesreće

Novinari su Tomaševića pitali i o prometnim nesrećama, naročito onoj jučerašnjoj u Držićevoj, te u Dubravi u petak.

“Zagreb je pri vrhu po sigurnosti među europskim, a kamoli svjetskim metropolama. Obje nesreće jesu problematične, no u slučajevima nesreća u Dubravi i na Držićevoj radi se o visoko alkoholiziranim osobama”, rekao je Tomašević.

Očekuje drastične kazne kako bi se spriječilo da se takve stvari ponavljaju i da prolaznici stradavaju usred bijela dana zbog potpune neodgovornosti alkoholiziranih osoba. “To treba drastično kažnjavati tako da se ovaj trend ne nastavi”, zaključio je.


Komentari