TOMAŠEVIĆ O NOVOJ POREZNOJ REFORMI: ‘Grad Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima obavezu pet godina raditi suficit u proračunu’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na poreznu reformu rekavši da će morati dići stopu poreza dohotka na maksimum, rekavši kako je to nužno zbog deficita te kako je to socijalno pravednije da ne bi došlo do poskupljenja, kao što su recimo tramvajske karte.

No, kako će kompenzirati manjak, vidjet će s koalicijskim partnerima.

“Nedostaju nam podaci koje smo zatražili od Porezne uprave koliko će ovom poreznom reformom Zagreb izgubiti prihoda. Gruba procjena, Zagreb je do sada imao 133 milijuna eura, otprilike oko milijardu kuna, ukidanjem prireza smanjuju se prihodi za milijardu kuna, to je jedna osnova.

Smanjuje se i porezna osnovica, a gruba računica je 40 milijuna eura godišnja. Treća osnova po kojoj će nam se smanjiti prihodi je da se povećala granica za to kada stupa veća stopa na snagu što se tiče plaćanja poreza na dohodak.

Ta granica je bila 47 tisuća eura, povećala se na oko 50 tisuća, tako da će se i tu smanjiti prihodi od poreza na dohodak, a reći ću posebno u Zagrebu jer je sam ministar financija rekao da kad gledamo one koji plaćaju najveću stopu od 30 posto do sada, najviše njih živi u Zagrebu, više od polovice.

Ono što mogu odmah sada najaviti, Grad Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima obavezu pet godina raditi suficit u proračunu, naši prihodi moraju biti veći od naših troškova i to nema niti jedan grad u Hrvatskoj. A tome je tako jer je bivša vlast napravila ilegalni deficit i zato se ne može tražiti kredit banaka.

Deficit je bitno neutralizirati jer je zbog toga Grad imao kašnjenja u plaćanju privatnim tvrtkama i gradskim, i to po šest mjeseci što je nezakonito”, poručio je gradonačelnik.

“Socijalno najpravednije je da kompenziramo na 30 posto građana koji imaju najveće plaće”, dodao je.

Osvrnuo se kako je njegov stav i stav Skupštine da Zagreb bude jedna izborna jedinica.

Mini Manhattan

Usred presice upala je i sugrađanka koja je pitala gradonačelnika kako da je odobrio projekt “Jarun panorama”, a bio je protiv.

“Odluka o tome je donesena prije 15 godina, 2017. donesen je projekt, a godinu nakon i prodaja zemljišta. U ožujku smo dobili prijetnju tužbom od 5,5 milijuna eura ukoliko se ne poštuje ugovor. Da ne ide dalje taj projekt koji je prošla vlast izglasala, morali smo posegnuti u gradski proračun”, rekao je i dodao da bi bio kazneno odgovoran da zna da će Grad platiti 50 milijuna eura.

Norijada

“Nadam se da će sve proći u redu, ruta je standardna i u nekom ću trenutku doći do maturanata”, otkrio je gradonačelnik.

 


Komentari