Tomašević o amandmanima na mjeru roditelj-odgojitelj: Odbija se HDZ-ov, prihvaća SDP-ov, Kojićev protuzakonit

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije.

Na samom početku o obnovi objekata u Zagrebu koji su oštećeni zbog potresa govorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. On je pokazao fotografije napretka radova na obnovi škola te poručio da bi do proljeća trebale biti obnovljene 52 škole. Najavio je i da u veljači kreće rekonstrukcijska obnova.

Prihvaća se SDP-ov, odbija HDZ-ov i BM 365 amandman

“Proračun je veći za 1,1 milijardu jer će se povećati prihodi od prodaje imovine, nekih nekretnina i prodaje udjela u APIS-u. Povećani su i porezni prihodi. Što se tiče rashoda za 700 milijuna kuna više ćemo otplatiti dug”, poručio je Tomašević.

Otkrio je i da se očekuje novac iz Fonda solidarnosti te da oko 160 milijuna kuna ide za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, a 52 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju novih vrtića u 2022. godini. Zagrebački gradonačelnik poručio je da će prihvatiti amandman kluba SDP-a, vezano uz mjeru roditelj-odgojitelj.

“Što se tiče kapaciteta za dječje vrtiće, predvidjeli smo 52 milijuna kuna za izgradnju tri do četiri vrtića. Oni su podnijeli amandman da se kompenzacijske mjere za vrtiće poveća na 25 milijuna kuna, to ćemo prihvatiti isto kao i amandman vezano za povećanje sredstava Centar za zdravlje mladih”, izjavio je.

Poručio je da je Most zakasnio s amandmanom te zato ne može biti prihvaćen, ali će prihvatiti još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi, odnosno da se ona s 27 digne na 30 kuna. Gradonačelnik se nada da će za to iduće godine dobiti novac od Europske unije. Amandman HDZ-a za mjeru roditelj-odgojitelj da se uzme 250 milijuna kuna od ZET-a, također neće prihvatiti.

“To je potpuno neprihvatljivo jer bi značilo da bi ZET postao automatski gubitaš i ne bi mogao povlačiti EU fondove za nova vozila”, poručio je.

Za amandmane stranke Bandić Milan 365 koje je izložio Slavko Kojić kaže da su protuzakoniti i neprihvatljivi.

“Došli su na genijalnu ideju, da se proda Zagrepčanka i Gredelj. Takva se prodaja ne može realizirati sljedeće godine. To je vrhunac financijske neodgovornosti”, izjavio je Tomašević.

Problem sa sortirnicom?

Nakon izvještaja o amandmanima i proračunu, Tomašević je odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je o otpadu.

“Vidim da je sad odjednom problem u sortirnici smeća i to mi je potpuno neprihvatljivo. Bitno je da se otpad može sortirati, ta sortirnica ne smrdi i ne ugrožava nikog. Sortirnica ide dalje. Mi želimo osigurati da se većina novca za to osigura iz EU fondova i radimo na tome da grad Zagreb na kraju našeg mandata ima svoju sortirnicu i kompostanu”, izjavio je.

Tomašević je također istaknuo da će po pitanju ilegalnih odlagališta poduzeti znatnije mjere zajedno s Državnim inspektoratom.

O Gotovčevim izjavama i Titovom trgu

S obzirom na to da će danas prisustvovati na odavanju počasti  Aleksandri Zec i njezinim roditeljima, Tomašević kaže da je vrijeme da netko u ime Grada Zagreba oda pijetet žrtvama i da je to zalog za bolju budućnost. Prokomentirao je i izjavu novog šefa zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca koji je za to Aleksandra Zec ima svoju ulicu u Zagrebu.

“I dalje ćemo razgovarati s SDP-om i partnerima o načinima na koje se može komemorirati jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti ovog grada”, istaknuo je.

Poručio je i da u koaliciji nema problema te da će i  dalje razgovarati s njima, a očekuju da SDP-ovci usvoje reviziju mjere roditelj odgojitelj. Opet je istaknuo da nije dobro da se demografska politika provodi na razini lokalne samouprave.

Na pitanje o vraćanju imena Trga maršala Tita, Tomašević ističe da je on bio protiv preimenovanja, ali da sada imaju neku druge prioritete što su naglašavali i u kampanji.

“Međutim, o svemu ćemo s koalicijskim partnerom razgovarati, pa i o toj temi. Razgovarat ćemo i o ulici Aleksandre Zec s SDP-om i drugim organizacijama. To što ja kao prvi gradonačelnik nakon 30 godina dolazim na komemoraciju na Sljeme, mislim da to dovoljno govori o našem stavu o tom pitanju”, zaključio je.


Komentari