Tomašević na forumu napravio usporedbu: ‘Zagreb u odnosu na američke i europske gradove ima prednost zbog mogućnosti policentričnog razvoja’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Na forumu kojeg je u povodu 30. godišnjice američko-hrvatskih diplomatskih odnosa organiziralo veleposlanstvo SAD-a, sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Nakon što se izvršna direktorica Tehnološkog vijeća Pittsburgha, Audrey Russo osvrnula na tranzicijska iskustva toga grada, gradonačelnik Tomašević je rekao kako je dva puta posjetio Pittsburgh te je bio i na njihovim fakultetima, a u sklopu tih posjeta proučio je suradnju između njih i kompanija, koja je pridonijela istraživanju i razvoju te stvaranju poželjnog ekosustava za startupove.

Usporedba sveučilišta i gradova

Gradonačelnik je usporedio američka i hrvatska sveučilišta i gradove. Američka je sveučilišta nazvao integriranima, a za zagrebačko je sveučilište rekao da je “vrlo dezintegrirano”.

S druge strane, kao komparativnu prednost Zagreba u odnosu na američke, ali i europske gradove, naveo je mogućnost za policentričan razvoj, u kojemu bi kvartovi bili središta.

“To podrazumijeva da osoba za 15 minuta pješice, biciklom ili javnim prijevozom može ispuniti svoje potrebe, a da zbog toga ne mora ići u centar grada”, rekao je Tomašević.

Tako, poručio je da Zagreb, osim što potiče razvoj ekosustava putem Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), u kojem trenutno egzistira 80-ak startupova, može postati atraktivniji grad za život, pa tako i onih koji bi se u njega doselili i razvijali posao.

 

Komentari