Tomašević na Bundeku diže spomenik Slovencu poznatom i po sukobima s vjerskim ustanovama, dio plaćaju građani

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Na šetnici uz jezero Bundek, na dijelu kućnog broja 217/6, k.o. Zaprudski otok, sudeći prema zaključku donesenog od strane gradonačelnika Tomislava Tomaševića, uskoro bi mogao biti postavljen novi spomenik.

Naime, 2. rujna, gradonačelnik je donio zaključak o davanju prethodnog mišljenja za postavljanje spomenika slovenskom pjesniku dr. Francu Prešernu čije će troškove izrade idejnog projekta, izradu biste, postamenta i postolja u cijelosti snositi Veleposlanstvo Republike Slovenije i Slovenski dom Zagreb dok su u proračunu grada Zagreba osigurana sredstva za pripremu temelja za postavljanje, popločenje prilaza i krajobrazno uređenje okoliša spomenika.

U zaključku kojeg je donio gradonačelnik stoji kako je Povjerenstvo za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče, sakralna obilježja i umjetničke instalacije dalo prethodno mišljenje o podizanju spomenika, a navodi se kako su u blizini postavljeni i spomenici drugim značajnim pjesnicima kakvi su Sergej Jesenjin i Aleksandar Puškin, a na Bundeku je postavljen i spomenik Mahatmi Ghandiju.

Simbol slovenske kulture

Prešern je slovenski pjesnik i pravnik koji je smatran začetnikom modernog slovenskog pjesničkog jezika. Slovenskoj kulturi iznimno je važan jer je napisao slovensku himnu “Zdravljica”, a njegov lik istaknut je i na slovenskim kovanicama, a njegovim imenom nazvan je i glavni gradski trg u Ljubljani. Godišnjica njegove smrti nazvana je “Prešerenov dan”, a proglašena je slovenskim kulturnim praznikom.

Kako stoji u njegovoj biografiji, Prešern se tijekom života sukobljavao s vjerskim i građanskim ustanovama i ljubljanskom provincijskom buržoazijom.

Ipak, ostao je upamćen po brojnim pjesmama koje je pisao na slovenskom, ali i njemačkom jeziku. Iste su pak prevedene i na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, mađarski, slovački, poljski, ruski, ukrajinski, bjeloruski, bengalski jezik te na sve jezike bivše Jugoslavije.

Kulturne veze

U obrazloženju grada stoji kako podizanje spomenika Francu Prešernu u Gradu Zagrebu predstavlja simbol slovenske kulture u glavnom gradu Republike Hrvatske i ponos svih Slovenaca koji žive u Republici Hrvatskoj. Spomenik će biti znak bogatih kulturnih veza i simbol prijateljstva između susjednih država – Republike Slovenije i Republike Hrvatske, ističu.

Oblikovno rješenje spomenika rad je akademskog kipara doc. mag. Metoda Frlica, voditelja odjela kiparstva na Akademiji likovne umjetnosti u Ljubljani, izrađen u bronci, a postavlja se na kameno postolje i postament, visine 170 cm od kote uređenog terena, sukladno Idejnom projektu koji potpisuje Alemka Šmid Oblak, univ. dipl. ing. arh., ARHINOM – Arhitekturno projektiranje Mohorič Oblak d.o.o., Škofja Loka.

Naposljetku, podsjećaju kako troškove izrade Idejnog projekta spomenika, izradu biste, postamenta i postolja u cijelosti snosi Veleposlanstvo Republike Slovenije i Slovenski dom Zagreb, dok uređenje terena, što uključuje pripremu temelja za postavljanje spomenika te pripremu i hortikulturno uređenje okoliša ispred i iza spomenika prema projektu financira Grad Zagreb.


Komentari