Tomašević kod Šprajca najavio 20 novih tramvaja, nove vrtiće, prodaju APIS-a, izbjegao odgovor o poskupljenjima

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Gost u današnjem RTL Direktu bio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Neke od tema bili su vrtići, poskupljenja, uštede te financijski proračun Grada Zagreba.

Na samom početku otkrio je kako su došli do suficita od 300 milijuna kuna.

“Četiri godine u prethodnoj vlasti akumuliran je deficit od milijardu i 300 milijuna kuna i mi sad moramo akumulirati suficit. Ovo je prvi put da se uopće u gradskom proračun planira suficit, a mi moramo naći prostor za to kako bi mogli poništiti deficit iz prošlog mandata”, poručio je Tomašević.

Na pitanje koliko se planiraju zadužiti otkrio je sljedeće:

“Iduće godine, isto kao i svake godine imat ćemo standardni kredit predviđen za kapitalne investicije od 300 milijuna kuna. Samo u sljedećoj godini za otplatu duga predviđeno je oko milijardu kuna. Kad smo došli na vlast uspjeli smo vratiti dug državi od 500 milijuna kuna. Očekuje se da još državi vratimo oko 320 milijuna kuna i to ulazi u ovaj naslijeđeni dug od milijardu kuna. Ljudi moraju znati da se jedinice lokalne samouprave ne mogu samo tako zaduživati. Možemo se zaduživati kod kapitalnih investicija, ali po zakonu moramo plaćati te dugove”, poručio je.

O poskupljenju i vrtićima

Očekuje li građane poskupljenje komunalnih usluga gradonačelnik nije otkrio.

“Ovo je proračun Grada Zagreba on se ne bavi poslovnim planom kao što je ZET ili Zagrebački holding. Ono što je sigurno jest da će poskupiti otpad za one koji ga ne odvajaju. Tu će sigurno doći do poskupljenja. Ideja je da se financijski stimulira građane da što manje plaćaju, ali ako stavite u kantu s biootpadom nešto što tamo ne spada onda ste uništili sirovinu i to bi se trebalo kažnjavati.

Što se tiče ZET-a tu će doći nova Uprava. Ogromne su subvencije predviđene za ZET i dalje će ostati besplatne karte za socijalno ugrožene skupine, a što se tiče karata općenito, pričekat ćemo detaljnu analizu nove Uprave. Isto tako, idemo u investicije. To su 20 niskopodnih tramvaja, četiri nova vrtića iduće godine i čak osam vrtića do 2023. godine. Što se tiče 67 milijuna kuna, to je novac iz gradskog proračuna, a planiramo povući sredstva iz NPOO-a za njihovu gradnju. Jedan od planova je i privremeni zakup prostora”, poručio je Tomašević i otkrio da se s obzirom na ukidanje mjere roditelj odgojitelj planira osigurati još 1.500 mjesta za djecu u vrtićima.

Na pitanje o prodaji gradske imovine i kako se planira zaraditi 680 milijuna kuna, gradonačelnik je otkrio tri bitne stavke.

Prodaje se APIS

“To su Parmolin, što se tiče Gredelja za njega treba napraviti plan uređenja što će ići u privatne, a što u javne svrhe. Što se tiče 680 milijuna kuna novih prihoda koji pokrivaju povećanje proračuna, u novim prihodima treba reći da su tri velike stavke. Jedno su povećani prihodi od poreza jer su takve makroekonomske projekcije, druga stvar je Fond solidarnosti za obnovu javnih zgrada gdje je predviđeno da povučemo 520 milijuna kuna iduće godine i treća stvar je prodaja nestrateške imovine, to su srednje veličine zemljišta poput Mandlove i Blata i to tamo gdje bi se gradila Nacionalna dječja bolnica. To predviđamo prodati državi za realizaciju tog projekta”, objasnio je.

” poslovnih prostora koji se uspije prodati tu previđamo manje od 200 milijuna kuna, zatim manjinski udio u APIS-u. Smatrao sam da je problematično da APIS ode u privatne ruke, budući da radi izbore. Gradski udio u APIS-u planiramo prodati države. Vjerujem da će se javiti i pokazala je interes”, dodao je Tomašević.

Besplatni udžbenici za srednjoškolce ostaju

Poručio je i da se nije razmatrala prodaja GSKG-a te da bi ta institucija trebala pružati bolju uslugu građanima. Istaknuo je i da besplatni udžbenici za srednjoškolce ostaju. Tomašević je potvrdio i da je u proračunu predviđeno 30 milijuna ušteda na tome što su smanjili koeficijente na plaćama vodećeg kadra te da se na aktualnim natječajima javljaju kvalitetni ljudi, a proces odabira trebao bi biti završen do kraja godine. Na pitanje o 750 otkaza u Holdingu gradonačelnik je rekao da se o tome vode razgovori.

Istaknuo je i da je za sortirnice i kompostane odvojen određen proračunski novac, točnije nekoliko desetaka milijuna kuna. Još uvijek se rade završne analize, a plan je većinu projekta financirati kroz EU fondove i NPOO. U RTL Direktu izjavio je da i dalje rade na tome da se Jakuševec zatvori jer su to obećali. Tomašević je poručio i da se ne bavi mikromenadžiranjem jer je sustav ogroman. Osvrnuo se i na COVID potvrde.

“Imate COVID potvrde, imali smo nekoliko dana da sustav funkcionira da svi zaposlenici gradskih poduzeća dođu na vrijeme na posao, da nigdje nisu zakasnili, da nikom ne kasni tramvaj ili autobus”, kazao je.

Na samom kraju emisije otkrio je da službeni auto koristi isključivo u protokolarne svrhe, a na posao ide biciklom ili pješice.


Komentari