Tomašević: Grad Zagreb hitno mora osigurati sigurnost škola i vrtića

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kandidat za gradonačelnika Zagreba iz platforme Možemo! Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o gorućoj temi ovih dana, a to je obnova nakon potresa.

Tomašević je istaknuo da pješacima u centru grada prijeti opasnost od pada dimnjaka, dijelova fasada, crijepova i zabatnih zidova, te da se to hitno mora početi raščišćavati, a da Grad Zagreb veći fokus mora staviti na sigurnost škola i vrtića. Naglasio je da, s obzirom na to da nastava ponovno kreće za tjedan dana, hitno treba osigurati sigurnost škola i vrtića, iz tri perspektive: da se utvrdi statička ispravnost svih škola i vrtića i da se to na transparentan način prikaže svim zabrinutim roditeljima, da se djeci i svima ostalima osigura siguran pristup školama i vrtićima, te da se osigura veća sigurnost djece u školama i vrtićima za slučaj novih potresa, odnosno da se izrade novi evakuacijski planovi i protokoli.

Smatra da su štete povećane u odnosu na ožujak, s naglaskom na centar grada, podsljemenska naselja, te na jugu u Brezovici. Sigurnost škola i vrtića kroz tri perspektive.

“Da se na transparentan način utvrdi statička ispravnost zgrada i da se to na transparentan način prikaže svim roditeljima. Da se osigura siguran pristup za djecu i sve ostale tim zgradama škola i vrtića. Da se osigura veća sigurnost djece u školama i vrtićima za slučaj novih potresa, posebice iz perspektive revizije postojećih evakuacijskih planova i protokola”, nabrajao je Tomašević.

Vijećnica gradske četvrti Trnje Iva Ivšić izvijestila je kako je ovih dana pokrenut niz inicijativa građana i roditelja koji traže sigurniji pristup do škola i vrtića.

Siguran koridor do sigurnih objekata

Vijećnica gradske četvrti Trešnjevka sjever Marta Kiš pozvala je Grad Zagreb da preuzme odgovornost za sigurnost djece na način da svi odgojno obrazovni objekti ponovno budu pregledani od ovlaštenih statičara te da se ti elaborati i zapisnici javno objave.

“Tražimo da se napravi siguran koridor do tih sigurnih objekata kako bi djeca bila zaštićena od potencijalnih opasnosti sa zgrada koje su im na putu do škole. Voljeli bismo da oni ravnatelji koji nisu uključeni, da se uključe i komuniciraju s roditeljima stanje objekata i planove buduće sanacije. Trebaju postojati jasni evakuacijski protokoli svih vrtića i škola, kao i redovito obavljanje vježbi s djecom”, naglasila je Kiš.

Tomašević je komentirao je tvrdnje gradonačelnika Milana Bandića, koji je kazao kako ti sigurnosni koridori neće biti potrebni jer će se sva šteta sanirati, naglasivši da nije siguran da će se to uspjeti sanirati u sljedećih tjedan dana, ali da se nada da će biti u krivu po tom pitanju.

Očekujem da HDZ i koalicijski partneri podrže saborsko povjerenstvo

Na pitanje imaju li podatak koliko je kuća stradalo u petrinjskom potresu, a koje su bile obnovljene nakon Domovinskog rata, Tomašević kaže da su na terenu vidjeli kako je riječ o velikom broju kuća, da to nisu izolirani slučajevi te kako su s nekim statičarima utvrdili točno koje su kuće obnovljene, a sada oštećene.

Nije riječ o malom broju objekata, koliko točno, ne znam, zato nam treba saborsko istražno povjerenstvo. Očito je riječ o dovoljno velikom broju objekata da se može zaključiti da je riječ o sustavnom kriminalu, a u najmanju ruku sustavnom propustu”, naglasio je Tomašević.

Ističe kako žele da povjerenstvo bude zajednička oporbena inicijativa te su stoga i pozvali cijelu oporbu.


Komentari