‘TO JE ZLOČIN IZ MRŽNJE!’ Tomašević oštro osudio nasilje nakon Povorke ponosa: ‘Očekujem da se odgovorni što prije pronađu’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević oglasio se povodom incidenata nakon Povorke ponosa. Oštro je osudio nasilje i napade istaknuvši da očekuje da se ta kaznena djela tretiraju kao zločini iz mržnje.

“Najoštrije osuđujem homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa. Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne, te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje”, priopćio je Tomašević.

“Kao nova Gradska vlast napravit ćemo sve da tako i bude. Kao što smo najavljivali u našem programu, osigurat ćemo redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu sa žrtvama nasilja, osigurati skloništa za žrtve te poduzeti druge mjere koje će doprinijeti otvorenosti, pozitivnoj atmosferi i prihvaćanju LGBTIQ+ osoba, kako se više nitko ne bi osjećao ugroženo zbog ovakvih napada”, zaključio je.

Podsjetimo, Tomašević je u subotu došao na Zagreb Pride. Koračavši u koloni za vrijeme povorke pružio je podršku LGBTIQ zajednici.


Komentari