‘TO JE DIVLJAČ KOJA ŽIVI BEZ NADZORA’: Šef zagrebačkih lovaca otkrio gdje u Zagrebu ima najviše divljih svinja

Foto: Pexels

Divlje svinje sve češće su viđene u Zagrebu, a građani se boje da će doći i do centra. Iz Hrvatskog lovačkog saveza kazali su kako svinje “samo što nisu stigle jer ih ima više nego ikada prije”. Na pitanje odakle odjednom toliko divljih svinja, predsjednik zagrebačkih lovaca Miljenko Kruc za Nova TV, kroz smijeh je rekao: “Nije razlog baby boom.”

Pritom je dodao: “Na području grada Zagreba divlja svinja nema prirodnog neprijatelja pa stoga lovozakupnici moraju ‘izlučiti’ divljač. Trenutno je na snazi naredba o smanjenju broja divljih svinja zbog bojazni za pojavu afričke svinjske kuge, tako da ćemo do kraja lovne godine 31. ožujka iduće godine uspjeti smanjiti broj divljih svinja na prihvatljivi broj.”

U zagrebačkom Zoološkom vrtu ne mogu ništa napraviti, rekao je Kruc o pozivu građanima da im se jave ako primijete svinje. “Postoji zabrana jer nisu u momentu potpisivanja ugovora s Lovačkim savezom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom bili registrirani za provođenje programa zaštite divljači. Ta zabrana je i dalje na snazi, zato taj program ne funkcionira” kazao je.

Na području koja su nekada bile šume

Kruc je objasnio kako najviše divljih svinja ima na području koja su nekada bile šume. “U Borčecu kod Poduseda, Špansko, Prečko, Markuševačka Dubrava, park šuma Maksimir, Novoselec… sve su to bile šume prije velike urbanizacije našeg grada. Divljač je ostala živjeti, a mi smo grad proširili. Nije divljač došla tamo, divljač je tamo oduvijek bila”, kazao je i dodao: “A i mi smo ljudi malo dvolični. Svi mi volimo vidjeti divljač, volimo prirodu, ali onda kad nam dođe do praga onda se malo bunimo, nije nam drago.”

Kruc smatra da to nisu divlje životinje. “To je divljač koja živi bez nadzora, ali ona nije agresivna niti prema ljudima niti prema životinjama. No, ona ne prepoznaje da joj kućni ljubimci neće ništa, da bi se željeli s njom igrati i ona će ih napasti.”

Naglasio je kako svinje ne dolaze u grad po hranu ili zbog smeća na ulicama. “Divljač preko noći migrira, oni mogu preći kilometre, ne bih rekao da idu u grad smeća”.


Komentari