TKO JE SAMOZATAJNA ZAGREBAČKA ‘LADY’? Bez mrlje u karijeri, no s jednom slabom karikom

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Samozatajna dama već je neko vrijeme tema medija.

Uz ime Martine Bienenfeld mediji uglavnom prišivaju etiketu bivše stjuardese koja se “vinula do zvijezda”. U najmanju ruku kao da je bila Pepeljuga čija se bundeva, igrom slučaja,  pretvorila u kočiju. Također je, u žižu medija ušla tek nakon špekulacija o eventualnoj ministrici turizma. No, Martina Bienenfeld nije niti Pepeljuga, a kao što vidimo, Ministarstvo turizma neće biti pod njenom palicom.  Ona ostaje na čelu Turističke zajednice Grada Zagreba, pod čijim je vodstvom zagrebački turizam počeo nezadrživo rasti.

No, tko je Martina Bienenfeld?

Njene kolege uglavnom ističu iznimnu samozatajnost i veliku profesionalnost ove Zagrepčanke. Javnosti poznata kao supruga Jakova Bienenfelda, poznatog biznismena iz ugledne židovske obitelji, prvi put je medije privukla 2014. godine kada je i izabrana za sadašnju poziciju. I tada se o njoj pisalo više kao o bivšoj stjuradesi, nego kao o velikoj profesionalki koja je svoje znanje s područja turizma usavršavala i unaprijeđivala u svakom pogledu. Martina Bienenfeld je “pomaknula granice svojih horizonata, proputovala svijet, zaljubila se u turizam i uvijek mu se iznova vraćala.“, kako je jedne prilike sama rekla, zahvaljujući na ovome svojoj teti kojoj je i pripisala zasluge.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Bienenfeld je studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomiravši romanologiju i informatologiju, smjer muzeolog. Poslijediplomski znanstveni studij, završila je na Ekonomskom fakultetu, smjer međunarodni turizam u nacionalnoj ekonomiji te stekla magisterij društvenih znanosti.[/box]

Martina Bienenfeld svojevremeno je istaknula kompaniju Croatia Airlines naglasivši da joj je omogućila napredak postavivši ju za šeficu kabinskog osoblja i instruktora, jednu od najmlađih. Nakon niza poslova u ovoj kompaniji, radila je i u Generalturistu, ali i u suprugovim tvrtkama-  informatička tvrtka VipData, Vip trgovina i građevinsko poduzeće Vip sistem. Nakon što joj je suprug umro, prošle godine u veljači, sa sinovima je preuzela ove poslove.

Prije pozicije čelnice TZGZ, vodila je Odjel za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, a sama voli istaknuti da su svi njeni poslovi, od početka karijere, bili vezani za turizam te joj je pozicija na čelu TZGZ logičan slijed nastavka karijere. Također, u svojim razgovorima nikada ne zaboravlja spomenuti svoju predhodnicu Ameliju Tomašević, za koju naglašava velike zasluge po pitanju rasta zagrebačkog turizma.

Brojne nagrade i priznanja

Pisati o Martini Bienenfeld, a ne spomenuti Advent u Zagrebu nemoguće je. Upravo je ona najzaslužnija za ovaj priznati turistički projekt koji je Zagreb vinuo u sam vrh europskih metropola. Bienenfeld je svakako vrsna stručnjakinja pod čijom palicom, turistička konkurentnost metropole ekspresno raste. Turističkoj zajednici ova je uspješna žena priskrbila čak 57 priznanja i nagrada, a zbog čega je osvojila nagradu Žena godine.

“Uvijek mi je lagano govoriti o poslu, o projektima, i o svim drugim profesionalnim stvarima, ali nekako o sebi mi je uvijek teško govoriti. No, ipak želim reći da smo pobjednice sve. Ne samo nas pet koje smo bile ove godine nominirane za titulu, već su pobjednice sve one žene koje su uz svoj obiteljski život i u onom profesionalnom odlučile krenuti na put na kojem se moraju donositi teške odluke te onda na tom putu iza tih odluka i stajati. U svakom slučaju ova će nagrada biti još jedan poticaj za još bolji i i veći razvoj turizma u Zagrebu“, kazala je tada Bienenfeld.

Sve u svemu, ona nema mrlje u karijeri.

No, ima slabu kariku, a ta je- Milan Bandić. Naime, kada je zasjela u sadašnju fotelju, Bienenfeld je etiketirana kao “Bandićeva osoba”. U prilog joj nije išla niti činjenica da je njen pokojni suprug bio jako dobar prijatelj trenutno nepopularnog gradonačelnika. Dapače, Jakov Bienenfeld se 2014. učlanio u Bandićevu stranku, imenovan za potpredsjednika iste.

Strmoglavi pad popularnosti aktualnog gradonačelnika, Martini Bienenfeld ne ide u prilog jer kad ti masa jednom nalijepi etiketu, teško ju skida. Hoće li joj ipak, stručnost, profesionalnost i marljivi rad pomoći da preživi potencijalnu političku smrt Milana Bandića, ostaje nam za vidjeti. No, ako su dijela ta po kojima se treba suditi, samozatajna zagrebačka “lady” svojim se dijelima već dokazala.

>>>PROGLAŠENA ŽENOM GODINE: Zbog njezina je rada TZ Grada Zagreba dobila 57 nagrada i priznanja


Komentari