TKO RADI, A TKO ZABUŠAVA? Stojak (HNS) je najaktivniji, a najljeniji su oni s Bandićeve liste

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Švaljek i Ferdelji nisu uputili nijedan prijedlog.

Sa svog radnog mjesta u Gradskoj skupštini u prvih šest mjeseci, nijedan dan nije izostalo 32 od ukupno 51 zastupnika. U klupama su, radi donošenja odluka, a ujedno i ispunjavanja svojih obveza, a bili su na svih sedam održanih ovogodišnjih sjednica

Najaktivniji gradski zastupnik, prema statistici Gradske skupštine, koji je sudjelovao u najviše rasprava, šef je zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, koji nije propustio nijednu sjednicu Skupštine, piše Večernji.

Baš šefovi su najmanje aktivni

Bernardić, iako vrlo aktivan, u prvih šest mjeseci ublažio je svoje sudjelovanje u raspravama i odnosu na isto razdoblje prošle godine kada se u istom broju održanih sjednica uključio u šest rasprava više. Fokus za dobrobit građana Zagreba oslabio je i kod šefa zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića.

Iako je prije dva mjeseca preuzeo vođenje Skupštine, a sjedi, baš kao i Davor Bernardić i u Saboru, u prvih šest mjeseci ove godine priključio se u tek devet skupštinskih rasprava, dok je lani u istom razdoblju raspravljao čak 22 puta. Slab je Mikulić i na prijedlozima: ove ih je godine imao dva, a lani šest.

Iako na listi najaktivnijih zastupnika predvode SDP-ovi zastupnici , uz Bernardića i Zvane Brumnić te Saša Molan, uzevši u obzir broj zastupnika oporbenih stranaka u Skupštini, najaktivniji gradski političar među svim skupštinarima HNS-ov je Tomislav Stojak. Ta stranka u Skupštini ima tek dva zastupnika, a Stojak, osim što nije izostao ni s jedne sjednice, u raspravu se uključio 11 puta i uputio pet prijedloga.

Ako se promatra samo kriterij konstruktivnosti, na što zastupnike uvijek poziva gradonačelnik Bandić, najkonstruktivniji zastupnici ili oni s najviše prijedloga, su Dominik Etlinger (SDP) i Alen Ostojić (HSLS), a među njima je mjesto pronašao i HDZ-ov Mario Župan.

Najneaktivniji gradski zastupnici, oni koji su redovito dolazili na sve sjednice Gradske skupštine i proveli uglavnom cijelodnevnu raspravu, a da nisu imali namjeru uključiti se u rasprave, dati prijedloge, replicirati ili ispravljati netočne navode uglavnom su zastupnici s liste grupe birača nositelja Milana Bandića i HSS-a. Jedini aktivan s te liste je Vlado Crkvenac-u sedam sjednica Skupštine uključio se u deset rasprava.

Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji nisu uputili nijedan prijedlog

Nezavisna zastupnica, Sandra Švaljek od sedam održanih Skupština tijekom ove godine sudjelovala je na ukupno četiri. Propustila je tako sjednicu u veljači i dvije u travnju, a na posljednjoj održanoj tajnoj sjednici Sandra Švaljek Skupštinu je napustila prije izglasavanja.

Uz nju nestranački član skupštine, Vladimir Ferdelji u šest mjeseci izostao je s jedne sjednice, a uključio se u sedam rasprava, no ni on ni Sandra Švaljek nisu uputili nijedan prijedlog.


Komentari