TKO JE ŽELJKO REINER? Evo što je moćan HDZ-ovac o politici govorio prije 10 godina!

Facebook

Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu gdje je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima.

Novi predsjednik Hrvatskog sabora je akademik Željko Reiner rođen je Zagrebu 1953. , gdje je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a 1976. je diplomirao na Medicinskom fakultetu.  Potječe iz liječničke obitelji, te kaže da je još u osnovnoj školi znao da će studirati medicinu.

>>> NOVINARE IZBACUJU IZ DVORANE?! Ovo je jedini zastupnik koji neće podržati Oreškovića! (FOTO)

Na Sveučilištu u Zagrebu doktorirao je 1982. godine, nakon čega je specijalizirao internu medicinu u Zagrebu i Hamburgu. Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Oklahoma Cityju.Član je Kraljevskog liječničkog zbora (Royal College of Physicians), jedne od najuglednijih medicinskih institucija na svijetu. Članovi uglavnom dolaze iz Velike Britanije, a među rijetkim strancima su i trojica Hrvata – Mirko Koršić, Izet Aganović i Željko Reiner.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Franjo Tuđman odlikovao je Željka Reinera koji je od 1993. do 2000. bio jedan od kreatora hrvatskog zdravstvenog sustava.[/box]

Moćan HDZ-ovac blizak Ivi Sanaderu i Andriji Hebrangu

Nije tajna kako je upravo Željko Reiner jedan od HDZ-ovaca koji su, unatoč smjenama vodstva i kadrovima, uvijek ostali u samom vrhu stranku. Tako je Reiner svojevremeno, točnije dok je bio ravnatelj KBC-a Zagreb, uživao veliku potporu Ive Sanadera, a nakon njegovog odlaska i preuzimanja kormila od strane Jadranke Kosor, Željko Reiner nastavlja graditi svoj politički put u HDZ-u uživajući povjerenje i potporu svojih šefova.

Međutim, zanimljivo je kako nekada nije volio da ga se povezuje s politikom, ali je činjenica kako je oduvijek blizak s Andrijom Hebrangom kojem je pet godina bio zamjenik, a 1998. ga je zamijenio na funkciji ministra zdravstva. Kad je HDZ 2004. preuzeo vlast, imenovan je ravnateljem KBC-a Zagreb i u povijesti te institucije ostat će zabilježeno kako ju je 2007. kada je dovršena prva faza obnove Rebra, vodio upravo aktualni predsjednik Sabora, Željko Reiner. Evo što je o politici Rainer govorio prije gotovo 10 godina.

NACIONAL: Zašto ste 1998. ušli u politiku i postali ministar zdravstva u HDZ-ovoj vladi?

Sebe nikad nisam doživljavao kao političara nego kao čovjeka iz struke koji je u najtežim trenucima za Hrvatsku, kad mu je već bilo ponuđeno, odlučio sudjelovati i pomoći u stvaranju države, najprije kao zamjenik ministra zdravstva. Drugi će procijeniti jesam li bio uspješan ili ne. Presudan trenutak bio je kad sam postao zamjenik ministra zdravstva 1993. na poziv Andrije Hebranga. Još 1990. sam se kao dragovoljac uključio u obranu i postao članom Glavnog stožera saniteta koji je odigrao značajnu, nedovoljno isticanu ulogu u Domovinskom ratu, a koji je on vodio, i tada smo počeli bliže surađivati. Prihvatio sam biti njegov zamjenik jer mi se činilo da je veliki izazov sudjelovati u stvaranju nečeg novog, što će biti bolje od prijašnjeg. Prvotni dogovor je bio da ću ostati godinu dana, ali se stjecajem okolnosti sve produljilo na pet godina. Potom je 1998. Hebrang imenovan ministrom obrane i prihvatio sam dužnost ministra zdravstva. Pritom sam jasno naznačio da ću ostati samo do kraja mandata, znači godinu i pol, a onda ću se vratiti na kliniku. Međutim, cijelo to vrijeme ja sam i dalje i znanstveno radio i liječio svoje pacijente.’

(Intervju u cijelosti pročitajte OVDJE.)

Objavio veliki broj stručnih i znanstvenih radova

Devet je godina bio pročelnik Kliničkog odjela Klinike za patofiziologiju KBC Zagreb, nakon čega je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti. Od 2003. godine pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti, pa pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2010. godine član je Savjeta Sveučilišta u Zagrebu.  Član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 1990., a osam godina je bio njen predsjednik. Bio je član-suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a od 2006. godine  je njihov redoviti član – akademik. Voditelj je Odbora za aterosklerozu HAZU-a. Reiner je počasni član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

Objavio je mnogobrojne znanstvene i stručne radove, gostovao na sveučilištima u SAD-u i Europi, te je predavao na nizu europskih i svjetskih kongresa. Član je znanstvenih odbora gotovo svih europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije.


Komentari