TKO JE ZAPRAVO JOE BIDEN? Američki moćnik zbog obiteljske tragedije pomišljao na samoubojstvo (FOTO)

commons.wikimedia.org

U.S. Air Force 2 s potpredsjednikom SAD-a Joem Bidenom sletio je u Zračnu luku Zagreb nešto prije 8 sati.

Američki potpredsjednik Joe Biden jutros je nešto prije 8 sati stigao u Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Naime, Biden će sudjelovati u srijedu na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni. Naime, Bidenov dolazak na sastanak incijative Brdo-Brijuni nije ništa drugo nego znak aktivnijeg uključivanja SAD-a u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu.

Predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević kao i Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku politiku te suprug predsjednice RH Jakov Kitarović bili su u delegaciji koja je dočekala Bidena.

56557127-72bc-466c-af3d-09980a0a0a6d-joe-biden-zagreb-preview

”SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo”, rekao je izvor blizak predsjednici povodom dolaska drugog čovjeka SAD-a u posjet Hrvatskoj.

“Svjestan izazova pred jugoistočnom Europom, Washington želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi“, dodao je izvor s Pantovčaka za medije dodavši kako je izbjeglička kriza koja pogađa Europu zasjenila je druge probleme u hrvatskom susjedstvu kao što su unutarnji sukobi u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješeni odnosi Srbije i Kosova te islamizacija tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Nezapamćena blokada Zagreba! NAJDETALJNIJI PREGLED REDA VOŽNJE: Alternativni pravci, mape i ZET (FOTO)

Velika obiteljska tragedija 

Joe Biden punim ime Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr, američki je senator te potpredsjednik u administraciji predsjednika Baracka Obame.

Rodio se 20. studenog 1942. godine gradu Scranton, na sjeveroistoku Pennsylvanije, kao prvo od četvoro djece. Njegov otac Joseph Biden Sr., radio je kao prodavač korištenih automobila i popravljao štednjake. Njegova majka se zvala Catherine Eugenia “Jean” Finnegan. Biden se prisjeċa svog oca koji mu je često govorio: “Šampione, čovjek se ne mjeri koliko često pada nego kako brzo ustaje poslije pada.” Studirao je na elitnoj Archmere Academy i morao je raditi kao perač školskih prozora i koseċi travu u vrtovima kako bi mogao platiti školarinu. Bio je solidan student i usprkos tome što je bio sitan, bio je odličan u američkom nogometu.

1961. godine uspješno je diplomirao na Archmere Academy, a potom upisuje University of Delaware gdje je studirao povijest i političke znanosti. Nakon inauguracije predsjednika John F. Kennedyja, Bidenu raste interes za politiku.

1972. godine Demokratska partija države Delaware ohrabruje ga da sa samo 29 godina bude protukandidat popularnom republikancu J. Caleb Boggs za američki Senat. Iako su mnogi mislili da on nema nikakve šanse ali njegova neumorna kampanja koja je bila organizirana i vođena od strane njegove porodice urodila je plodom. Biden je pobijedio na izborima i postao peti najmlađi izabrani senator u američkoj povijesti.

Samo par tjedana nakon izbora, Bidena je zadesila velika obiteljska tragedija kada su njegova supruga Neilia i jednogodišnja kċerka Naomi poginule u prometnoj nesreċi, a dva sina kritično povrijeđena. Nesreća se dogodila kada su išli u obližnju prodavnicu kupiti božićno drvce.  To je za njega bio veliki šok pa je kasnije priznao da je čak pomišljao i na samoubojstvo.

Biden je trenutno oženjen sa Jill Jacobs s kojom je u braku od 1977. Njegova supruga Jill Biden, koja je doktorirala pedagogiju veċ više od dvadeset godina predaje na koledžu u Washingtonu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kao dijete Biden je mucao, ali je tu manu uspješno prevladao učeći poeziju napamet i recitirajuċi je pred ogledalom.[/box]

Bio na strani Hrvatske

Naime, Joe Biden u Hrvatskoj je postao zapažen jer se u ranoj fazi fazi srbijanske agresije na Hrvatsku bio pristaša aktivne, a po potrebi i agresivne, vanjske politike SAD-a. Među prvima je Slobodana Miloševića nazvao ratnim zločincem.  Njegov utjecaj na Billa Clintona i zalaganje za tu opciju bilo je odlučujuće za vojni angažman NATO-a u zračnim operacijama protiv Srbije i bosanskih Srba, piše maxportal.hr.


Komentari