TKO JE VARAO NA DVOJNIM CIJENAMA? Udruga za zaštitu potrošača objavila da je jedna trgovina varala na preračunavanju u eure

Foto: Pixabay

Prošlo je prvih mjesec dana obveznog dvojnog iskazivanja cijena u eurima i kunama, a sve je pomno pratila Hrvatska udruga za zaštitu potrošača. Pratili su cijene s liste osnovnih prehrambenih namirnica, kave i sokova iz kategorije usluga, juhe i bečkih odrezaka u restoranima, bankarske naknade, pedikerske i frizerske usluge, članarine u teretanama te neke kemijske čistionice.

“Od ovih stvari koje mi pratimo nema nekih velikih problema uglavnom je sve korektno prikazano. iskazane su cijene, iskazan je fiksni tečaj, dobro je preračunato. Imamo nekih malih greškica ali radi se o centima. Bune se ljudi oko zaokruživanja na dvije decimale pa ne znaju kad je ona veća da se zaokruži na veću, a kad je manja da se zaokruži na manju i ostaje ista brojka. Ali ništa strašno” rekla nam je predsjednica Hrvatske udruga za zaštitu potrošača Ana Knežević.

Kaže kako se dogodilo da su neki povećali cijene. Do povećanja cijena došlo je restoranima ali ističe kako su razlozi kao i za ostala poskupljenja, a ne krivo preračunavanje ili zaokruživanje.

“Jedina nepoštena iznimka je trgovina Pepco i prijavit ćemo ih inspekciji”

“Jedina iznimka je Pepco što nam javljaju građani. Oni rade krivo i to je prijavljeno tržišnoj inspekciji od strane jedne gospođe, a i mi ćemo kao udruga uputiti prijavu inspekciji. Oni nisu cijene u kunama podijelili s fiksnim tečajem da bi dobili cijenu u eurima. Oni imaju cijenu u euru koju su onda po određenom fiksnom tečaju preračunali u kune. Na taj način su dobili višu cijenu proizvoda u kunama nego što je bila prije preračunavanja. Preko stare cijene su samo prelijepili ovu novu veću cijenu. Napravili su naopako jer su do nove godine cijene u kunama i cijena u kunama se treba dijeliti s tečajem, a ne obrnuto” objasnila nam je.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Kazna ili samo upozorenje

Obzirom da ta trgovina ima jako povoljne cijene ima i veliki promet tako da je prevaren velik broj građana istaknula je Knežević. Smatra da su zaslužili kaznu od državnog inspektorata.

“Oni su upotrijebili konverziju za povećanje cijena što se po zakonu ne smije raditi, to je prekršaj. Ne znam hoće li inspekcija prvo postupiti po načelu oportuniteta i prvo ih samo upozoriti ili će ih odmah kazniti. Mislim da su zaslužili kaznu jer dugo već pričamo šta treba i kako treba. Po meni ih treba kazniti jer dovoljno vremena su poznata pravila i ova greška nije slučajno napravljena” smatra predsjednica Hrvatske udruga za zaštitu potrošača.

 


Komentari